A látás az agy és a zöldhályog

Kategória:Gondolatok az egészségről-blog, Látásunk titkai-blog
Szerző:admin

Corpus Geniculatum Laterale atrofiája glaucomában

Assessment of Lateral Geniculate Nucleus Atrophy with 3T MR Imaging and Correlation with Clinical Stage of Glaucoma

H. DaiK.T. MuJ.P. QiC.Y. WangW.Z. ZhuL.M. XiaZ.Q. ChenH. ZhangF. Ai and J.N. Morelli

(http://www.ajnr.org/content/32/7/1347)


Nem szoktam ennyire tudományos lenni, de ez a téma izgalomba hozott.


Székesfehérváron egy szemészeti rendezvényen hallottam egy érdekes előadást arról, milyen kutatások vannak zöldhályog témában. Dr. Sziklai Pál professzor mesélt arról, hogy 1 esettanulmány alapján 2000-ben leközöltek egy anyagot arról,hogy zöldhályogos ember agyában milyen elváltozásokat találtak. Merthogy nemcsak a látóidegfő volt sorvadt, ahogy azt korábban gondolták, hanem az egész látóideg, sőt az agyban a látáshoz kapcsolódó területek is, egészen az agykéregig.


Az előadása végén Süveges professzor asszony hozzátette, íme egy újabb bizonyíték arra, hogy a glaucomának mennyi köze van a szemnyomáshoz. (nem sok…)


Álljunk meg egy pillanatra itt és gondolkozzunk el egy kicsit azon, mit jelent ez.


Jelenti egyrészt azt, amit a látástrénerek állandóan hangsúlyoznak: a látás nem a szemekben történik, nem ott kéne vele valamit kezdeni, hanem az agyban történik! Közelítsük meg az agy felől a problémát!


Jelenti másrészt azt is, hogy ennek ellenére ha ma elmegy valaki szemészhez, szemnyomásmérést fognak neki végezni glaucoma szűrés kapcsán és ha magas, rásütik a bélyeget, hogy glaucomás és élete végéig olyan szemcseppeket adnak neki, amik csökkentik a szemnyomást. És semmi más tanácsot nem kap, ami akár az életmódjára, akár az agyának a használatára figyelmeztetné vagy tanítaná meg. Ez 2 ok miatt is rossz gyakorlat:

  • egyrészt mert sok olyan emberre is rákényszerítik  a cseppet és betegségtudattal ruházzák fel, aki nem glaucomás.
  • másrészt mert aki valóban az, azzal elhitetik, hogy megtettek mindent a szeméért, látásáért-aztán csodálkoznak, ha mégis romlik a helyzet.

Süveges professzorasszony korábban is hangsúlyozta, a glaucománál a beteg keringési állapotát is rendezni kell, az ereinek állapotát, mert azokon sokkal több múlik, mint a szemnyomáson.


Ezzel magam is nagyon egyetértek. Méréseim alapján azt vettem észre, hogy a szemnyomás életkortól függ, vagyis ahogy öregszünk, mutathat némi emelkedést. Ezt írja le az alábbi tudományos cikk is.

J Pak Med Assoc. 1995 Jun;45(6):150-2.

Age and intraocular pressure: how are they correlated?

Qureshi IA1.)

Ha belegondolunk abba, hogy a szöveteink kevésbé rugalmasak idős korunkban, akkor nem csoda: a szemnyomás méréskor ugyanis a szemszöveteinek nyomását mérjük meg valójában, nem a szem belsejében uralkodó folyadéknyomást.

Forduljunk hát az agyunk, az egész testünk működése felé, amikor a szemünket akarjuk javítani: nagyon nagy lehetőségek rejlenek benne.

Mit tehetünk a gyakorlatban például ha zöldhályogunk van?

  • hetente 3x végezzünk cardio mozgást, azaz annyit mozogjunk, hogy megizzadjunk. Lehet intenzíven sétálni, könnyű kocogást végezni, táncolni, trambulinozni, kerékpározni-mindenki választhat vérmérséklete szerint.
  • végezzünk rendszeresen nyaktornát! A látástrénerek világszerte hangsúlyozzák a nyak fontosságát a szembetegségeknél és ez különösen fontos a zöldhályognál. Ha a nyakban blokkok vannak, romlik a fej keringése, romlik a látás is! ( https://www.youtube.com/watch?v=AHSUy9zlV1g)
  • Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, fogyasszunk sok zöld zöldséget! A lutein szerepét már az orvostudomány is használja, de ha brokkolit, kelbimbót eszünk, természetes formában juttatjuk a testünkbe.
  • Relaxáljunk! A lazítás javítja a test vérellátását és nyugtatja az idegrendszert. Tegyük napi szokássá a lazítást, ehhez is számos anyagot használhatunk. (https://www.youtube.com/watch?v=IkuSJky1W1o&t=9s)
  • Tanuljunk meg néhány látástréning gyakorlatot amikkel a belső látást, figyelmet javítani tudjuk.

 

 

 

 

Leave a Reply

Kérem, adja meg az alábbi művelet eredményét! *