A tompalátásról

Kategória:Gondolatok az egészségről-blog, Látásunk titkai-blog
Szerző:admin

Van néhány fontos dolog, amit a tompalátásról érdemes tudni.

  1. A tompalátás nem egyenlő a vaksággal.
  2. A tompalátás nem csak gyerekkorban javítható.
  3. A tompalátásnak nem kizárólagos javítási lehetősége a folyamatos takarás.
    
    

Nézzük meg egy kicsit részletesebben is ezeket a mondatokat.


1.A tompalátás nem egyenlő a vaksággal.


Ezt azért hangsúlyozom, mert gyakran hallom szülőktől azt, hogy a szemész ezzel riogatja őket. A riogatás szerintem egyébként is rettenetes eszköz, amit sajnos az orvosok egy része felhasznál arra, hogy befolyásolja a beteget és elérje amit jónak gondol. Márpedig félelemből gyógyulni nem hiszem, hogy jót tesz a lelkünknek. Sokkal jobb lenne, ha pozitív motivációval igyekeznénk hatni a betegeinkre…


De visszatérve a tompalátásra. A tompalátás lényege az, hogy a centralis látás valamiért blokkolódik a szemen túli pályákon, elsősorban az agyi képalkotás szintjén. A perifériás látás ugyanakkor működik! Tehát a teret látja az illető maga körül, legfeljebb a feliratokat, számokat nem tudja elolvasni a gyenge szemével. Ez azonban nem vakság! A vakság a köznyelvi értelemben a teljes sötétség, ami nemhogy félelemmel, de sokszor rettegéssel tölti el az embereket.


2. A tompalátás nem csak gyerekkorban javítható.


Egyre több ilyen jellegű írás jelenik meg de kell még idő, amíg a korábbi gondolkodási mintázatból eltűnnek ezek a régi hitek. Az agyi plaszticitás, a neuroplaszticitás fogalma ugyanis egyre jobban kezd megjelenni az orvosi ismeretterjesztő írásokban is. Aminek a lényege az, hogy az agy nemcsak gyerekkorban képes új funkciókat tanulni vagy károsodott funkciókat újratanulni, hanem életünk végéig.


Az angolul tudóknak íme egy nagyszerű összefoglaló anyag erről a témáról:


http://www.lazyeye.org/lazy-eye-amblyopia-age-treatment-adult.html


3. A tompalátásnak nem kizárólagos javítási lehetősége a folyamatos takarás.


Ezt saját tapasztalatból is írom, mivel sok tompalátóval találkozom, legtöbbjük gyerek. Sokszor látom azt, hogy hiába a maximális dioptria, a maximális takarás, nem jön létre javulás minden esetben. Sőt, néha a jó szem kezd el elromlani a rengeteg takarás miatt.


Van valami, amit a takarás nem hoz létre automatikusan: az érdeklődést. A látás fejlődésében ugyanis az érdeklődés egy nagyon fontos tényező. Ha ez nincs jelen, akkor nem fejlődik annyira ez a készség sem. Belülről kell tehát elindítani a változást, nem kívülről. Vagyis azt kell megkeresni, mit néz valaki érdeklődéssel, örömmel, kíváncsisággal, és akkor az beindíthatja a látásának a javulását is.


Én szeretem az Eyeport nevű eszközt is használni tompalátóknál, mert felváltva stimulálja hol az egyik, hol a másik szemet, ráadásul pont a centralis látást. Esther van der Werf Bates tanár is ezzel az eszközzel javította meg tompalátását és érte el felnőtt korában a 3D-s látást. Az én pácienseim is elkezdték ezt használni, remélem otthon is olyan jó eredmények születnek majd, mint amiket a rendelőmben látok, ahol 5 perces gyakorlás után már elkezdenek változásokat érzékelni a tompalátók ha ezt az eszközt használjuk.


Örülnék, ha nemsokára a tompalátás kezelésében teret nyernének másfajta szemléletmódok is, mint amik ma a szemészetben uralkodnak.


David Webber, akiról a Hogyan gyógyul az agy? című könyvben lehet olvasni, szintén sikeresen segít tompalátóknak. Nemsokára Bécsbe jön és tart egy 2 napos tréninget, amire én is elmegyek és megnézem hogyan dolgozik.


Ha valakit érdekel a kurzusa, itt lehet rá jelentkezni:


http://www.feldenkraisinstitut.at/_downloads/SeeingClearly2017.pdf

Leave a Reply

Kérem, adja meg az alábbi művelet eredményét! *