A vékony vonal és más érdekességek a látás világában

Kategória:Gondolatok az egészségről-blog, Látásunk titkai-blog
Szerző:admin

A látásunk függ attól, mire nézünk. Dr Bates is írt erről sokat, és nekem is vannak ilyen megfigyeléseim. Ő ezt optimumnak és pesszimumnak nevezte el, attól függően, szeretjük-e amire nézünk vagy sem.


Ez azt jelenti, hogy kezdetben, amíg nincs szemüvege valakinek azt veheti észre ha megfigyeli a látását, hogy nem mindent lát homályosan. A betűk homályos látása nem jár feltétlenül együtt más dolgok homályos látásával.


És a betűk, feliratok homályos olvasása nem jár együtt pl. az arcok homályos látásával.


Egyik nap egy rövidlátót vizsgáltam. Ahogy nézte a szemben lévő falat és rajta a látástesztet, egyszercsak eljutott odáig, hogy a teszten lévő vékony vonalakat már ki tudta venni, de azt, hogy milyen számok vannak rajta azt nem. Ami azért érdekes, mert a vonalak sokkal vékonyabb feketével voltak nyomtatva, mint a számok.


Az agyunkban egyébként az olvasásért felelős terület egy kisebb, jobban körülírt területen helyezkedik el.Oliver Sacks Az elme szeme című könyvében olvashatunk egy olyan férfiról, aki pont ezen a területen kapott egy kis agyvérzést, ezért nem tudta elolvasni a betűket, pedig mindent jól látott. lassan rehabilitálódott, sok gyakorlással és a nyelve mozgatásával sokat tudott segíteni magán.


Az agyunk működése  sokkal izgalmasabb, komplexebb, mint ahogy a mai szemészetnek fogalma van róla. Ezért nem lehet megoldás sok problémára a szemüveg viselése, hisz (agyi) működési zavarról van szó, nem fénytörési hibáról.

 

Leave a Reply

Kérem, adja meg az alábbi művelet eredményét! *