Beszámoló a XXV. Holisztikus Látás kongresszusról 1.

Kategória:Gondolatok az egészségről-blog, Látásunk titkai-blog
Szerző:admin

 

  1. Madrid

 

“Seeing holistically: body, mind and eyes in balance for a healthier life”

Ez a mondat volt a mottója az október 29-én kezdődő kongresszusnak.

Madrid közelében, Alcala de Henaresben tartották a kongresszust, 120 résztvevővel.

A program minden reggel chi kung gyakorlatokkal kezdődött. Ezek a gyakorlatok segítenek elindítani a megfelelő keringést a testben és testben és lélekben felkészítenek bennünket az új napra. A látás szempontjából is nagyon fontos a jó keringés, a jó testtartás. Ez elsősorban a medence jó pozícióját jelenti, amire aztán már fel lehet építeni a gerincet, vállat, fejet. A chi séta és chi futás során is az első a jó testtartás kialakítása, amit megtartva a járás és a futás sokkal kevesebb energiafelhasználással történik: kevésbé fáradunk el, nem terheljük az ízületeket.

Az első 2 napon Leo Angart workshopján vettem részt. Nagyon kíváncsi voltam rá, hisz olvastam a könyvét és szerettem volna személyesen is megtapasztalni a módszerét.

Leo egy nagyon nyugodt, kellemes idős úr, aki kereskedő volt és rövidlátó 25 évig. -5,5 dioptriás szemüveget hordott és ezt egy energiagyakorlattal tette le 3 hónap alatt. Minden negyed órában elvégezte a gyakorlatot. Mikor megkérdeztem, miért ezt választotta, azt mondta, olyat keresett, ami működik, de nem akart sokféle gyakorlatot végezni. A módszere egyébként ez: nagyon egyszerű és kevés gyakorlatot tanít meg, felépíti a megfelelő motivációt és ez működik! A gyógyulásban ugyanis a motiváció a legfontosabb faktor.

Leo beszélt a gyerekek látásfejlődéséről. Elmondta, hogy minden gyerek szeme először távolra lát jól, ez a fejlődés sorrendje. Ha túl közel tesznek túl korán dolgokat, akkor a rendszer alkalmazkodik a környezethez és a baba rövidlátó lesz. Az ember nagyon jól alkalmazkodik a megváltozott környezethez és igénybevételhez. Tulajdonképpen a rövidlátás növekedése is ezt mutatja: összefüggés van ugyanis a túl sok közelre nézés és a látás között.

Valamint összefüggés van a szem növekedéskor elért mérete és az elé helyezett lencsét között. Állatokra helyezett plusszos üvegtől azok szeme rövidebb lett, mínuszostól pedig hosszabb. A szemüveg valószínűleg az embernél is visszahat a szem alakjára, méretére.

A gyerekek látásfejlődése szempontjából döntő, milyen környezetben és hogyan élnek az első 10-15 évben! Rendkívül fontos, hogy elég időt töltsenek a szabadban, mozogva, játszva.

A televízió, számítógép, tabletek, okostelefonok bámulása befolyásolja a fejlődő látórendszert és rövidlátás irányába alakítja azt. Fontos, hogy minimalizáljuk a gyerekek ilyenek előtt töltött idejét.

A szemüvegfelírásokról is beszélt Leo Angart. Sokszor túl erős szemüvegeket írnak fel a szemészek, optikusok, ami nem szükséges, pláne ha javítani szeretnénk a szemünkön.

Mi kell ahhoz, hogy javuljon a szemünk?

  1. elhinni, hogy lehetséges!
  2. az izmok erejének visszaadása (ha valaki leveszi a szemüvegét, eleinte nehézségei vannak amiatt, hogy elszoktak a szemizmok az önálló működéstől)
  3. a szemek energetizálása, ami fontos ahhoz, hogy ne jöjjön létre elfáradás ( erre nagyszerűek a tenyerezés, napoztatás gyakorlatok)
  4. az erőlködésmentesség kialakítása minden távolságra

 

Leo beszélt az olvasó szemüvegességről is. Amikor valaki elkezd közelre rosszul látni, mi történik? Kap egy olvasó szemüveget, amitől még rosszabbul fog látni. +2,0 felett pedig már távolra is elkezd rosszul látni. A szemüveg bemerevíti a szemizmokat és csökkenti a perifériás látást. Ha valaki elkezd gyakorolni és csökkenti a dioptriát a szemüvegében, először tehát távolra javul meg a látása aztán közelre is.

Leo beszélt még a gyerekkori hypermetropiáról (plusszos szeműek). Sokszor felírnak ugyanis jól látó és nem kancsal gyereknek is távoli üveget, ami szükségtelen. Ugyanakkor sokat beszélt arról, a tanulási zavarok mögött milyen koordinációs probléma állhat, és ezt hogyan lehet javítani, gyógyítani funkcionális gyakorlatokkal. (a funkcionális gyakorlat a funkció, a működés helyreállítását célozza meg, ugyanis ha jó a működés, egészséges a szerv is!)

Leo megtanított nekünk gyakorlatokat a szemizmok nyújtására, a szemek koordinációjára és a szemek energetizálására.

Beszélt arról is, hogy a látásban megjelenő problémák sokszor érzelmi blokkok hatására jönnek létre. Ilyenkor hasznos megkérdezni magunktól: vajon mi az üzenete ennek a tünetnek? Mit akar nekem mondani?

Leo sokszor visszatért az energiaszint fontosságára. Ha ugyanis nincs elég energiája a szemnek, nem tud jól látni. A szemüveg tulajdonképpen az energiahiánnyal arányos dioptriájú. Ezt észre is szokták venni azok, akik szemüvegesek és leveszik a szemüvegüket: a látásuk hullámzóan lesz kicsit élesebb vagy homályosabb, attól függően, éppen mennyi az energia ami segíti a látórendszert.

Leo megtanította, milyen gyakorlatokkal segíthetünk a rövidlátáson, távollátáson, öregszeműségen, asztigmatizmuson, kancsalságon.

Nyugodt, kiegyensúlyozott személyisége, meggyőző történetei rendkívül hatásosak. A 2. nap végére sok szemüveges jelenlévő lett lelkes és látott megoldást arra, hogy a szeme megjavul a megtanult gyakorlatokkal. Azt hiszem, a legfontosabb ennek az érzésnek a felébresztése és megtartása. Én is végzem azóta is az energiagyakorlatot és remek érzés, hogy nem fáradnak el a szemeim estére.

Legközelebb a kongresszus plenáris előadásairól fogok beszámolni.

Leo Angart

Leo Angart

Leave a Reply

Kérem, adja meg az alábbi művelet eredményét! *