Feldenkrais órák szemproblémákra is!

Kategória:Gondolatok az egészségről-blog, Látásunk titkai-blog
Szerző:admin

A honlapon a linkajánlómban mától megtalálható Perényi Csilla oldala Feldenkrais órák címmel. Perényi Csilla Feldenkrais oktató kedves, elkötelezett ember, aki remekül tolmácsolja ezt a módszert.

Perényi Csilla

Perényi Csilla

Sok országban a Feldenkrais módszert tanítók látástréninggel is foglalkoznak, mert a 2 módszer nagyon közel áll egymáshoz, ugyanolyan idegrendszeri hatásokat, harmonizációkat próbál elérni, közvetíteni. Mi hát a Feldenkrais módszer? Erről inkább idézek néhány sort az ő leírásából:

“Tanulás az éberség útján, ahol a mozgás az eszköz.

A Feldenkrais-módszerről® egyre többen ismerik fel, hogy bármely életkorban hatékonyan segíti hozzá az embert a jobb életminőséghez és a jó közérzethez.

A rossz hír

Testtartásunk és az a mód, ahogy tagjainkat nap mint nap használjuk, sokszor szinte nyomorító mozgásszervi bajok forrása. Tovább súlyosbítja a helyzetet mindennapos stressz és a sok kisebb-nagyobb sérülés, mert folytonosan ingerli szenzomotoros (érző-mozgató) rendszerünket, amely erre minduntalan ugyanazokkal a reflexekkel reagál. A rendszeres ingerre adott rendszeres válasz olyan állandó izomösszehúzódást okoz, amelyet akaratlagosan már nem is tudunk ellazítani. Ez a magyarázata annak az egyre fokozódó merevségnek, fájdalomnak és mozgáskorlátozottságnak, melyet a kor előrehaladtával szinte mindnyájan átélünk. Mindarra, ami mozgásunkat korlátozza és a kellemetlenségeket okozza, a legtöbben egyszerűen rászoktunk – épp ezért le is tudunk szokni róla, akárhány évesek vagyunk.

A jó hír

A Feldenkrais-módszer® egyszerű és eredményes: segítségével újra megtanulunk könnyedén és elegánsan mozogni, javul a testtartásunk és általános egészségi állapotunk. Újra tanulni sose késő. A módszer azon a felismerésen alapszik, hogy panaszaink, fájdalmaink, bajaink zöme a választás hiányából fakad, egyfajta kényszerességből, azaz végső soron abból, hogy viselkedésünkben a szokás rabjai vagyunk.

A Feldenkrais-módszernél a tanulás és a fölfedezés legfőbb eszköze maga a mozgás. Úgy változtat a testen, hogy újra tanítja az agyat.

A valódi szomatikus (testi) tanulás révén:

  • tudatossá válik a pontos érzékelés
  • csökken a fölösleges izomterhelés és az erőlködés
  • visszanyerjük uralmunkat a testünk fölött.

A módszer egyik legfontosabb célja, hogy segítsen visszaszerezni kisgyermekkori képességeinket: az intenzív figyelést önmagunkra, a félelemnélküliséget, az önállóságot és azt a csodálatos élményt, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Alkalmazása olyan tanulási feltételeket teremt, amelyek elősegítik az önreflexiót, s ez bizonyítottan fejleszti és finomítja az idegrendszert.

Az eredmény: rendívüli gyógyító hatás.”

forrás: http://www.feldenkrais-tanfolyam.hu/A+Feldenkrais+m%C3%B3dszerr%C5%91l

Szeretettel ajánlom a Feldenkrais mozgáskultúra megismerését, gyakorlását minden látáproblémás embernek.

Leave a Reply

Kérem, adja meg az alábbi művelet eredményét! *