Magamról

Dr Ungváry Lilla szemész szakorvos és  szemtréner,  Hagyományos Kínai Orvoslás végzettségű orvos, szomatodráma csoportvezető és repülőorvos vagyok.

 

Tanulmányaimat a SOTE ÁOK elvégzése után a HIETE Szemklinikán kezdtem meg, majd ott folytattam a Hagyományos Kínai Orvoslás szakkal, amiből licence vizsgát tettem. Elvégeztem az ETI Látástréner képzését, bejártam a BME Kognitív Tudományok Tanszékére (Kovács Ilona látáskutató vezette) és a BME Optika Tanszékére, ahol a színtévesztést korrigáló szemüveg feltalálóitól (dr. Ábrahám György, dr. Wenczel Klára) tanultam a színtévesztésről és korrekciójáról. 2012-ben elvégeztem a Szomatopszichés Társaság szomatodráma képzését, majd 2014-ben a szupervíziós képzést is. A 2011/2012-es tanévben elvégeztem a Nyugat-Magyarországi Egyetem Egészségügyi Kommunikációs és Szóvivőképzés szakát, mert mindig érdekelt a kommunikáció és az abban rejlő lehetőségek. (Szakdolgozatom címe: Az online szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi kommunikációban.)

 

Szakmai tapasztalatot a HIETE Szemklinikán szereztem 1994-2001-ig, majd a Medicover magánklinikán kezdtem dolgozni 2001-ben. Repülőorvosként és szemészként dolgoztam 2003 -2014-ig  a Repülési, Hajózási és Tengerészeti Egészségügyi Központban.Jelenleg a látástréning módszerét tanítom, és repülőorvosként dolgozom. Az érdeklődésem az évek során a klasszikus orvoslástól a holisztikus gyógyítási lehetőségek felé tolódott el. Szomatodráma terapeutaként több száz órás gyakorlatot szereztem és a magánrendelésemen is évek óta használok és alkalmazok testi-lelki harmonizációt elősegítő módszereket.

A SASOK képzésen a szuggesztiókról tanulok, amelyek megjelennek a szomatikus orvoslásban. Ezt azért fontos ismerni, mert a rendeléseken hallott szavak nagyon befolyásolják a gyógyulási vagy megbetegedési folyamatokat. A látásra is mélyen hatnak azok a mondatok, amiket a betegek az orvostól, optikustól hallanak.

 

Tudományos munkáimat a szemészet speciális területeiről írtam,mint például a képernyős munkahelyek szemészeti problémái. Szakértőként közreműködök a napidoktor, a nagyszülők lapja internetes portál csapatában, publikálok tudományos folyóiratokban és újságokban, időnként pedig megtalálnak a  média egyéb ágai is.

 

Magánrendelésemen 2007 óta látástréninggel, szemészeti tanácsadással foglalkozom. Ez a megközelítés áll hozzám a legközelebb, mert több évtizedes megfigyeléseimet, látással kapcsolatos tapasztalataimat itt tudom leginkább átadni a hozzám fordulóknak.

 

Miért épp ezt az útját választottam a gyógyításnak?

 

A szem és a látás tapasztalataim szerint sokkal többet jelent, mint amit addig gondolunk róla amíg nem kezdünk vele alaposabban foglalkozni. Nem egyszerűen optikai közeg és fizikai jelenség a fény és annak érzékelése. A lényünk, személyiségünk, lelkünk tükre az, ahogyan látjuk a világot, ahogyan gondolkozunk róla. A látott képek befolyásolják érzéseinket és érzéseink is befolyásolják azt, hogy mit látunk.

 

A szemünk nagyon szoros kapcsolatban van agyunkkal, annak mind fizikai felépítésével, mind funkcióival. Ez azt is jelenti, hogy -mivel az agyunk olyasmi, mint egy nagy rendezőpályudvar, ahová befutnak a szervekből, izmokból, érzésekből, gondolatokból az információk és ott el is raktározódnak- a szem mint egy érzékeny kis jelzőműszer tükrözi ez EGÉSZ TESTÜNK  fizikai és szellemi állapotát.

 

Saját látásom mindig nagyon jó volt, de a korral járó változás engem is elért. Ez,  illetve a betegekkel folytatott beszélgetések, látásjavulások és romlások indítottak el ezen az úton. Mindig érdekelt az ember működése, az érzelmi blokkjaink oldásának lehetőségei, a gyógyulás testi és lelki tényezői. Ezeket a módszereket magam is kipróbálom és tesztelem. Az egyik saját élményem egy szemmozgás terápiás ülésen ért. Pszichológus barátnőmmel végeztük az ülést, melynek során szemmozgásaim révén egy egészen korai, csecsemőkori élmény vált elérhetővé és gyógyíthatóvá számomra. Akkor éreztem meg először, micsoda erő és lehetőség rejlik abban, ha a szemmel mint lelki kapuval kezdünk foglalkozni. Azóta betegek százaival történt találkozás erősített meg abban, hogy a szemeink nem csak optikai eszközök, hanem valóban lelkünk tükrei. 

A látás megjavítható, ha elfogadjuk, hogy nem elsősorban a szemgolyóval látunk, hanem az agyunkkal: a látásban résztvevő elménk az, ami megváltoztatja a látott képet.

Ez egyáltalán nem nehéz, csupán elhatározást, kitartást és éberséget igényel.

 

Érdekes anyagok a munkáim közül:

 

szemuveg meglepő hatásairól a látásunkra bővebben itt olvashat.

 

Néhány gondolatomat a látástréningről ide kattintva lehet meghallgatni. Itt pedig arról lehet olvasni, miért kezdtem el a látástréninggel és más szokatlan dolgokkal foglalkozni.

Az Öregszeműségemről is írtam néhány gondolatot.

 

Legutóbb a Klubrádióban beszéltem a módszerről, ide kattintva lehet meghallgatni a riportot.

 

A 2016-os Magyar Szemorvostársaság éves kongresszusán előadtam a szomatodráma módszerről, mint testi-lelki gyógyító lehetőségről: szemész kongresszus.pecs.

 
 
 

Folyamatosan fejlesztem a képességeimet és olyan módszereket igyekszem megismerni és megtanulni, amik segíthetnek ezekben a folyamatokban.

 

A 2014-es évben 2 új képzettségre tettem szert, az egyik egy speciális akupunktúrás szemkezelési módszertan, a másik a szomatodráma terapeuta képzettség.

Acunova bizonyítvány

szomato

 

Elérhetőségeim:

 

mobil: 06 70 2203148

 

email: szemlelek@gmail.com

 

Tudományos munkáim:

 

Könyvrészletek:

 

Foglalkozási szembetegségek

Munkaegészségtan

Szer.: Dr.Gy.Ungváry

Medicina Könyvkiadó Rt.

Budapest, 2000. (674-683), 2004. (734-743)

A látószervi károsodások és a munkavégzés

A funkcióképesség, a fogyatékosság és a megváltozott munkaképesség véleményezéséhez

Szerk: Dr.Juhász Ferenc

EszCsM 2004. (1192-1202)

 

Publikációk:

 

Új generációs műkönny kipróbálása száraz légtérben dolgozókon

Foglalkozás-egészségügy 2007/1.( 31-35.)

A színtévesztés kérdései a foglalkozás egészségügyben

Családorvosi Fórum 2005/6.

A színtévesztés kérdései a foglalkozás egészségügyben

Foglalkozás-egészségügy 2004/4.(44-45.)

Az emedasztin-difumarát tartalmú szemcsepp hatása szezonális allergiás conjunctivitis esetében hazai és külföldi tapasztalatok alapján

Hippocrates 2002. V./3. 162-164

Munkahelyi szemkárosodások

Családorvosi Fórum 2001. január (39-43)

Dr.L.Ungváry , Dr.Gy.Ungváry

A képernyő előtti szemüveg

Munkavédelmi tájékoztató 2001/1 (30-33)

A képernyős munkahelyek foglalkozás egészségügyi vonatkozásai

Foglalkozás Egészségügy 4. évfolyam 2000. 1. szám (51.-56.)

Dr.Gy.Ungváry, Dr.L.Ungváry

A képernyős munkahelyek minimális egészségügyi és biztonsági követelményei

Munkavédelmi tájékoztató 99/4

 

 

 

Tudományos társasági tagságaim:

 

Magyar Szemorvos Társaság

Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság   (SHIOL) http://www.shiol.hu/

Magyar Üzemegészségügyi Tudományos Társaság (MUTT)  http://www.mutt.hu/
Magyar Repülési és Űrorvosi Tudományos  Társaság (MRÜTT)
Magyar Repülőorvosi  Vizsgálók Egyesülete (HA-AME)
European Society of Aerospace Medicine (www.esam.aero)