Színek-öltözködés

Kategória:Látásunk titkai-blog
Szerző:admin

Milyen színű ruhában van ma, kedves Olvasóm? Milyen a hangulata? Kifejezik a színek azt, aminek, akinek érzi ma magát?

Régóta tanulmányozom a színek szerepét például az emberek öltözködésében. Jónéhány éve volt, hogy találkoztam egy beteggel, akit a szemészeti osztályunkra küldtek zöldhályog kivizsgálásra. Valóban kissé magasabb volt a szemnyomása (ez a zöldhályog egyik ismérve), de ezen kívül számos más problémája volt: magasabb vérnyomás, fáradtság.  Beszélgetve vele kiderült, a  főnöke 2 éve nem engedte el szabadságra. Nagyon fáradt volt, és rosszul lett a munkahelyén. Betegállományba került 2 hétre. Biztos voltam benne, hogy a fizikai tüneteit ez a nagy fáradtság okozza. A ruhái feketék voltak, az arca sápadt, szemei karikásak. Annyit mondtam neki, hogy jöjjön vissza kontrollra 2 hét múlva.

A megadott időpontban megjelent, alig ismertem rá. Világoskék (!) ruhában volt, ragyogó, kisimult arccal és persze a szemnyomása is rendben volt.

Akkor tudatosult bennem először, mennyire kifejeznek bennünket a színek, amelyekkel körülvesszük magunkat. Ha bejön hozzám valaki, sokat elárul a közérzetéről az, hogy milyen az öltözködése, arcszíne, szeme csillogása, stb.

Viszont fontosnak tartom azt, hogy ezeket ne csak én tudjam, hanem tudja az, aki gyógyulni szeretne. Mert a gyógyulásnak ez is lehet az egyik útja: lecserélni a sötét, jellegtelen színű ruhákat, megkeresni az élénk, karakteres öltözéket, amiben jól érezzük magunkat, vállalni azt, hogy színesek vagyunk és kitűnünk a szürkeségből- minden értelemben! Mert minden ember más, mindenkinek megvannak az aznapi színei és azok a színek, amik az egyéniségét jellemzik. Ezek persze korszakonként változhatnak és változnak is! Ne féljünk hát újraírni a színeinket, újraszínezni az életünket.

A végére pedig egy látástréning gyakorlat: menjünk ki a napra és figyeljük meg a színeket, amik körülvesznek bennünket. Szenteljünk pár percet egy színes virágnak, figyeljük meg a természet alkotta szín-variációkat, árnyalatokat egymás mellett. Ez különösen ajánlott a színtévesztők számára, de természetesen jó színlátók is próbálják ki, testet-lelket gyönyörködtető élményben lesz részük. És válasszanak naponta egy kedves színt maguknak, vegyék fel és élvezzék jótékony hatását!

Leave a Reply

Kérem, adja meg az alábbi művelet eredményét! *