Nemrég szemészeti rendelést végeztem egy rendelőben és megmértem számítógéppel az egyik vizsgált dolgozó fénytörési hibáját.

Az eredmény:

Amikor megvizsgáltam, akkor viszont nem találtam ekkora eltéréseket. A jobb szemével tökéletesen látott, a ballal 70 %-osan és -0,75 dioptria cylinderrel az a szem is 100%-os volt.

Arra gondoltam, ez remek alkalom arra, hogy megosszam a számítógépes szemvizsgálattal kapcsolatos gondolataimat.

A számítógép a szem alakját méri meg és abból kalkulálja ki a fénytörési hibát. Szemész kollégáim, akik a szakmára tanítottak a Szabolcs utcában, felhívták a figyelmem arra, hogy ne egy az egyben támaszkodjak a mérési eredményre, mindig ellenőrizzem le a szubjektív fénytörést. Amióta a látást ott vizsgálom, ahol az valójában kialakul- az agyban -, azóta még inkább fenntartásokkal kezelem ezeket a mérési eredményeket.

Láttam azt is, hogy hogyan lehet befolyásolni a számokat. Egyszer Vén Péter eljött a rendelőbe és azt mondta, játsszunk egy kicsit. Beült a számítógépbe és megmértem a szemét, aztán másra gondolt és megint megmértem a szemét. A 2 érték több dioptriányi eltérést mutatott! Péter nagyon tudta, hogyan tudja előidézni a rövidlátást és hogyan tudja eltüntetni a mentális állapotával.

Jacob Liberman is hosszan ír a Take off your glasses and see című könyvében (Dobd el a szemüveged és láss) arról, hogy a szem alakja és a látási képességünk nem egyenesen arányos. Mindenféle mért érték ellenére képesek vagyunk tökéletesen látni! Erre ő maga is élő bizonyíték: a számítógép rövidlátást és asztigmatizmust mér neki, miközben több, mint 100%-os látása van távolra és közelre is.

A számítógépes szemvizsgálat nem arról szól, hogy hogyan látunk, hanem arról, hogy a gép mit mér és azt egy átlagos normál értékhez hasonlítva értékeli. Ráadásul közelre nézünk a gépbe ezért kicsit más értéket mér, mint ha valóban távolra néznénk a végtelenbe.

Ha a látásunkról van szó és annak megítéléséről, akkor ne másoknak higgyünk, hanem figyeljük meg mi magunk, mit is látunk és hogyan. A látásunk sokkal inkább a hiteinkről, korábbi tapasztalatainkról szól, mint a szemünkről!

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch