A szemészeti elváltozásokról szóló írásaim első fejezete a piros szemről szól. Ezzel a tünettel gyakran találkozunk, és gyulladást, allergiát, száraz szemet szoktunk diagnosztizálni. De mi is történik ilyenkor?

piros szem

A szem belső és külső tényezők hatására kerülhet ebbe az állapotba. A kínai orvoslás (amire gyakran hivatkozom, mert remek a holisztikus  szemlélete) a fa elemhez sorolja a szemet, ahová a máj és epe is tartozik. Gyakran látni, hogy az emésztés zavarainak hatására a szem különböző mértékben eressé, pirossá válik. Ilyen lesz a szeme annak is, aki dühös ( a düh a májhoz tartozó érzés). Amennyiben a dühöt nem adjuk ki, hanem bennünk kering, akkor belülről károsíthatja a szerveinket, többek között a szemünket is. Szeretem a magyar nyelv remek kifejezéseit, gondoljunk csak a vérben forgó szemű kifejezésre. Ha valakinek vérben forog a szeme, az már igencsak dühös állapotban van…

A külső tényezők közül a szelet kell megemlíteni ennél az eltérésnél. Kezdő orvos koromban furcsálltam, amikor a betegek azt mondták, huzatot kapott a szemük, aztán rájöttem, milyen igazuk van! A szél ugyanis szintén a fa elemhez tartozik, ezért ha valakinek máj-epe problémái vannak, sokkal érzékenyebb  lehet a szélre.

Azt is érdemes tudni, hogy a szem körül rengeteg úgynevezett jang meridián van, ezért hajlamos a “túlmelegedésre”, égő érzésre.

meridiánok az arcon
Meridiánok a fejen

Mindezek tudatában mit lehet tenni, hogy segítsünk a piros szemeken?

A gyors segítségre jók a szemcseppek, legyenek akár műkönnyek, akár antibiotikumok vagy más gyulladáscsökkentők. A szemcseppnek ugyanis nemcsak a hatóanyaga jó ilyenkor, hanem az állaga: a folyadék. Átmosni, hűteni tudják ezek a felszínt, ami segít megnyugtatni az égő felszínt. De jó lehet a hűsítő borogatás, a szemek, az arc hidegvizes mosása is.

Hosszú távon érdemes elkezdeni a májunkkal foglalkozni: odafigyelni a táplálkozásra (kerülni a sok gyógyszert, tartósítót, alkoholt), sok zöld színű ételt fogyasztani főleg tavasszal, máriatövismaggal segíteni a regenerálódását. Minden relaxáló hatású gyakorlat is jó a májnak, és az izmok nyújtása, lazítása (az izmok is a máj felügyelete alá tartoznak). Jó az is, ha megtanuljuk kiadni a dühöt magunkból és nem folytjuk magunkba. A meridiánt speciális tornával, masszázzsal is lehet gyógyítani. Ajánlásnak ide másolom még a jótékony hatású meridiántorna linkjét is. http://www.312.hu/miaz.html

Jó gyógyulást kívánok mindeninek!

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch