Mik a jó látási szokások? Az első: az erőlködésmentes nézés

Kategória:Gondolatok az egészségről-blog, Látásunk titkai-blog
Szerző:admin

Dr Bates különleges megfigyelő volt. Megfigyelte, hogyan használják a jól látó emberek a szemüket, látásukat és hogyan használják azok, akik rosszul látnak. Ezeknek az alapján azt vette észre, hogy akik jól használják egészen más dolgokat csinálnak, mint azok akik rosszul használják és rosszul látnak.


Az egyik fontos különbség az erőlködésmentesség.


Aki jól lát az nem erőlködik, igaz? Minek is erőlködne, hisz jól lát. De ami érdekes, hogy az erőlködéstől romlik a szem. Hogyan erőlködünk?


Például a meredéssel. Észrevette már, hogy néha másodpercekig is rámered valamire, anélkül hogy igazából oda nézne? A képzelete, gondolatai máshol járnak…


A hunyorgás, szemöldökök ráncolása is erőlködés. Ahelyett, hogy igazán érdeklődve olvasásnak vagy néznénk rá valamire, kényszerítjük magunkat és ezt erőlködve tesszük.


A lazulás felé vezető első lépés tudatosítani magunkban, hogy mikor erőlködünk. Ez sokszor nem is olyan egyszerű, de elmondok egy jó tesztelési lehetőséget.


Nyomtasson ki egy látástesztet a honlapomról erről az oldalról:


Ingyenesen letölthető anyagok

 


Álljon vele szembe, világítsa meg jól. Álljon olyan távolságba, ahonnan a tábla fele élesen látszik, és a másik fele homályosan. Kezdje el megfigyelni, hogyan néz rá a felső, jól látszó betűkre. Esetleg kérje meg egy ismerősét, hogy ő is figyelje az arcát, szeme körüli területeket.


Aztán nézze meg a nehezen látszókat. Figyelje, mit érez, mit csinál a szeme. Válasszon ki egy homályos betűt és meredjen rá hosszan, figyelje milyen érzés és hogy mi történik a látásával.


Aztán engedje el a meredést.


Utána próbálja ki a hunyorgást egy homályos betűn. Milyen érzés? Mi történik a betűvel? Érzi az erőlködést a szeme körül?


Nagyon fontos tapasztalások ezek, mert ha nem érzi, mikor erőlködik, nem fogja igazán tudni, mikor lazítson. Adjon bele mindent, próbálkozzon többször, amíg meg nem érzi a különbséget. Mint amikor jó erősen ökölbe szorítja a kezét és utána lazán elengedi. A szeménél is érezze a feszülést és az ellazulást.


A lazulást a tenyerezéssel kezdje el érezni, ehhez itt talál segítséget:Tegye napi szokásává a tenyerezést. Lazítson amennyit csak tud, és minden nap legyen egy hosszabb lazítás is: 10-20 perces. Minél hosszabb ideig lazít, annál mélyebbre jut el a lazítással. A tenyerezés előtt és után is pillantson rá a látástesztre, figyelje a hatást!


Már ezzel a gyakorlattal is sokat javíthat a látásán. Legközelebb a szemüveg dioptriájáról írok majd, arról, milyet érdemes hordani, ha javítani szeretnénk a látásunkat.

 

Leave a Reply

Kérem, adja meg az alábbi művelet eredményét! *