A jól látás: relaxált és centralizált.

 

A nyugodt, relaxált elme: engedi a képeket átáramlani a szemeken keresztül az agyba anélkül, hogy mentális erőlködés jönne létre. A nyugodt elme nem akar belekapaszkodni vagy megtartani a képeket. A nyugodt elme a centralizáltságot és a tudatosított mozgást is jelenti.

 

Centralizált elme

A centralizált elme fókuszálva, érdeklődve néz legjobban egy pici pontra és gyorsan mozog a következő pontra. A nem centralizált elme próbál mindent egyszerre befogadni ugyanazzal a fókusszal. A centralizált elme teljesen relaxált és észleli a mozgást.

 

A szemeink úgy vannak felépítve, hogy sok apró részletet lássanak gyorsan egymás után és nem úgy, hogy egy nagyobb vizuális információt fogadjanak be egyszerre.

A fovea impulzust küld az elmének és kész arra, hogy befogadja a következőt. Ha gyakorlod az elme ellazítását, a mozgást és hogy egy kis pontot érdeklődéssel nézz, a fény éppen a retinádra fog érkezni. Így a fovea számtalan pontot fogad be és továbbít sorozatosan az elmének teljes élességében.

 

A mozgás megfigyelése

Az elme amely érzékeli a mozgást tudatában van annak, hogy ahogy a test elmozdul a térben, úgy a külső dolgok ellenkező irányban mozognak. Ez egy illúzió, de egy nagyon szükséges komponense a tiszta látásnak. A homály abból ered, ha megállítjuk a mozgást. A jó látású embereknek tudatalatt megvan ez a mozgásérzékelésük, mert a mozgás érzékelése mindenhol jelen van, amikor a test mozog. Bármilyen mentális kísérlet arra, hogy ezt a mozgást megállítsuk, szemfáradtságot okoz és homályos látást.

 

A szem-agy koordináció megőrzése

A szem-elme koordináció a jelenben levéstől jön létre és abban van meg. Amint a gondolatok a múltra tapadnak vagy a jövőbe mennek, a koordináció megszűnik, a látás és a gondolkodás szétválik, a látás elhomályosul.

A jelenben levést segíti, ha folyamatosan a testérzékelésben maradunk.

Ebben az alábbiak segítenek:

-vegye le a szemüvegét és vegyen néhány mély lélegzetet

-üljön egy kényelmes székre, a lábai szilárdan legyenek a földön

-legyen tudatában a padlónak a talpa alatt

-tartsa a figyelmét, tudatosságát a padlón és a széken, amelyen ül. Érezze a széket maga alatt és a szék támláját a hátán.

-tegye a karjait a szék karfájára, ha van, és érezze a karja súlyát a karfán

-vegyen néhány mély lélegzetet és gondoljon valami kellemesre vagy hallgasson zenét miközben ézékeli a teste súlyát a székben, a földön lévő lábakkal.

-végezze el ezt a gyakorlatot állva is, érezze a talpa alatt a padlót, a lábaiban a teste súlyát

 

Öröm

Az öröm szerepét és jelentőségét nem érdemes alábecsülni az életben. Az öröm megnyitja a szívet és az elmét, növeli az energiáinkat és nagyszerű érzést okoz.. A mentális feszültség és a negatív érzések mint a harag és gyűlölet nem tudnak jelenlévők lenni, ha az öröm jelen van. Az elme nem tud megragadni semmin, mert az öröm mozgás.

Ha örül, jelen van a világban. Keressen olyan elfoglaltságokat és embereket a világban akik boldog érzést adnak.

Végezze örömmel a gyakorlatokat, sokkal gyorsabb eredményhez jut!

Örömöt érezni:

-gondoljon valamire, ami örömet okoz (a gyereke, zene, kedvenc étel, egy másik ember, éneklés, tánc, stb)

-vegyen néhány mély lélegzetet. A szemfeszültség azonnal csökken, amint boldog, békés állapotba kerül.Engedje, hogy az öröm átjárja a testét és az elméjét.

-csinálja a hosszú ingát, hogy a teste és az elméje örömteli állapotba kerüljön

Az öröm felébreszthető mozgással és zenével, használja őket! Táncoljon a kedvenc zenéjére ahogy  jól esik, amennyiszer és amennyit csak tud!

 

 

 

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch