Találtam egy remek leírást és gyakorlatot, ami a központi illetve a perifériás látást szemlélteti, íme: (forrás: http://www.mozaweb.hu/Lecke-mozaWeb-A_feny-Az_emberi_szem_mint_optikai_rendszer-99637)

MEGFIGYELÉS
Figyeld meg a következő számsort úgy, hogy az egyik szemed letakarod, a másikkal pedig a  számsor közepén lévő 0-ra összpontosítasz! (Nem könnyű, de figyelj rá, hogy a szemed mozdulatlan legyen!) A 0 környezetében hány számot látsz élesen eközben?

A vakfolt vizsgálata
Ahol a látóideg áttöri a retinát, nincsenek érzéksejtek a reti­nánkon. Ezért a látóterünkben mindig van egy olyan térrész, amit nem érzékelünk. Ez általában azért nem zavaró, mert a két szemnél ez a terület máshová esik, agyunk tehát a másik szem információja alapján pótolja ezt a hiányt.
MEGFIGYELÉS
Az alábbi ábrán egy kerek foltot és egy keresztet láthatsz. Takard le a bal szemed, jobb szemmel pedig a képernyőn szemből nézd a foltot! (Ekkor általában a látásod perifériáján érzékeled a keresztet is.) Ha közelíted vagy távolítod a fejed a képernyőtől, találhatsz egy olyan helyzetet, amikor a kereszt teljesen eltűnik. Ilyenkor a kereszt képe éppen a vakfoltodra esik. (A bal szem vizsgálatakor a keresztet nézve a folt képe tűnik el.)

Talán meglepő, hogy a látásunk ennyire kevéssé éles és a  látóterünkből is hiányoznak helyek. Ezt a szem nagyon egyszerűen kompenzálja. A szemünk szinte állandóan finom mozgásokat végez, így az éleslátás helye is nagyon gyorsan változik. A két szemből érkező képeken a vakfolt máshová esik, ezért amikor az agyunk a két képet egyesíti, az üres helyet a  másik szemből érkező képpel “kitölti”.
Másrészt agyunk a  kevésbé élesen látott perifériáról érkező információt is jól feldolgozza. Ezt bizonyítja az is, hogy olvasáskor nem szükséges minden betűt pontosan látnunk, a szemünk egy nem túl hosszú szót egyetlen rátekintéssel átfog úgy, hogy egy betűre “fixál”, a  többit a perifériális látással érzékeli. Ez természetesen egy hosszabb tanulási folyamat eredménye, és az eredményességét jelentősen befolyásolják az olvasó előzetes ismeretei is.

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch