52 hasznos mondat, ötlet, tanács a látásról:

“00. heti mottó:
A szemüveges és nem szemüveges problémák túlnyomó része nem a korral és az öröklöttséggel, hanem a rossz szemhasználattal, no meg a szemüveg használatával függ össze. Ezek okán működési zavar, mentális stressz keletkezik. A stressz oldásával minden szemprobléma javítható, gyógyítható, sőt ideális esetben meggyógyítható szemüveg nélkül. A jó látás életünk végéig megtartható, sőt akár extra látóvá is fejleszthető.

0. heti mottó:
A látástréning megértéséhez skatulyán kívüli gondolkodásmód szükséges.

1. heti mottó:
A gyakorlatokat a hétköznapi életben is gyakorolni kell, ahányszor és amennyit csak lehetséges, de ez is csak szemüveg nélkül lehet igazán hatékony.

2. heti mottó:
A szemen akár egyszerre többféle stressz is jelen lehet. Pl. kancsalság és dioptria. Mindegyiknek más-más gyakorlat is lehet a „kedvence”.

3. heti mottó:
A tudatunkkal látunk ám, nem a szemmel, ezért javítható a látás annyira. Ha tudat 90%-ban lát, akkor a szem mennyit is? Nahát akkor… félre az eddigi tudást, félre a szemüveget, gyerünk tréningezni…

4. heti mottó:
A szem mindig nyüzsög nézése tárgyán. Akkor is így kéne lenni, ha koncentrálunk – a táblára a suliban, képernyőre a munkahelyen stb. Ne bámulj, ne fixálj, így elkerülhető a szemüveg, visszaszerezheted tökéletes látásodat.

5.mottó:
A vizualizálás akkor nyerő, ha nemcsak nézel, hanem-közben nyitott szemmel is vizualizálod a nézett képet. Ha most érted ezt a „logikátlanságot”, akkor látni fogsz, ha inkább ellenkezel, magyarázkodsz, optikai, fizikai törvényeket veszel elő, akkor szemüveges maradsz örökre.

6. heti mottó:
A rossz szeműek állítják, jó a képzeletük. Vegyék le a szemüvegüket, és amit akkor látnak, annyi a látási képzeletük. A látási emlékezet addig nem lehet jó, míg nincs jól újra összekapcsolva a memória és a szem. A szemnek szüksége van egy belső, agyi irányításra. Egy „képzeleti” irányításra, amit nehéz megmagyarázni, de akkor is így van.

7. mottó:
A mini betűkkel is vizualizálj. 5-10 másodpercig behunyt szemmel, aztán két pillanatra nézz rá. Ismételd akár 10 percekre is. A fehér sorközökkel, szóközökkel, a margón lévő fehérséggel kezdd, azzal valahogy jobban megy.

8. heti mottó:
A tréninget lehet rosszul és jól csinálni. Minél többet „akarod” az eredményt, a szemeddel fókuszálsz, a szemedre gondolsz, annál rosszabb. Az erőltetéstől szemfájdalom lép fel, és nő a mentális stressz. Amint nem törődsz a szemeddel, a képzelettel foglalkozol, annál hamarabb lesz eredmény. Ennek megértése a lényeg. Van, aki soha nem jön rá, van, aki azonnal. Az átlagnak több hónap, fél évébe is kerül.

9. heti mottó:
Az olvasási távolság, a fény ereje, beesési szöge orvosilag meghatározott, tudományosan igazolt szabály, mégis romlik a látás. Ha viszont pislákoló a fény, mikro méretű betűvel gyakorolsz és elfelejted a szemüveget, a látás egyre jobb lesz. Hogy lehetséges ez?

10. heti mottó:
Mész az utcán, jobb lábad lép, jobbra dől a világ, ballal lépsz, balra. Vonaton ellenkező irányban rohannak a fák, autóban feléd rohan a világ. Tudatosítsd, játssz vele, amikor csak teheted.

11. heti mottó:
Gondold el, hogy a mini betűk szúnyogháló lyukaiban vannak. A háló fehér és az ablakodon van. Meg a látásteszten. Mindjárt jobban megy.

12. heti mottó:
Már mondtam, de mondom 100-szor is: csak akkor lesz éles a látásod, ha a nézett dolog tök éles emlékképe nyitott szem ellenére is jelen van a – homályos – látott képpel együtt.

13. heti mottó:
Jó látás esetén a szem csak a szavak, betűk közötti fehérségen siklik és nem olvas.

14. heti mottó:
El tudod képzelni a mini „o” betűt a falra? El tudod képzelni a fa tetejére? És éjjel? Fel a hegy csúcsára? Ha nem, akkor még sok munkád van.
15. heti mottó:
No akkor haladóknak: napi 5-8-szor pár perc szemeltakarás, és egész nap minden élethelyzetben rágondolni az egészséges nézési szokásokra. Este és műfényben is. (Mindig élesnek képzeled el a szemüveg nélküli homályos világot, az álló tárgyak mindig mozogni látszanak. No: napszemüveg, hunyorgás, szemráncolás. Yes: pislogás.)

16. heti mottó:
Dobd be a fantáziádat. Ki a földgömb forgásával, ki vonatablakon kinézéssel, ki lötyögéssel, ki pedig szuszogással tudja megfogni az álló tárgyak képzeletbeli lassú, egyenletes, ingaszerű mozgását. Először. Ha igazán „mozog” minden álló tárgy, az nem is mozgás, csak egy érzés. Mert nem mozog ott semmi, ez (is) csak egy illúzió.

17. heti mottó:
Próbáld ki! Mini betűk egyre kisebb távolságra a szemtől: 35/20/10/5/nulla cm-re. (Tehát érinti az orrot és a homlokot is.) Ne lásd élesen! Csak csináld és a szemeddel ne foglalkozz! Majd tedd vissza az eredeti távra. Ragyogni fognak a sorok. De nehogy olvasni akard!

18. heti mottó:
Nagy inga/közepes, meg mikro. Testtel, de fejjel vagy csak szemmel is jó. Meg képzeletben. Nyitott/csukott/takart szemekkel. Nem csak vízszintes inga van. Lehet kör/ellipszis/szögletes/háromszög alakú is…

19. heti mottó:
A szemed hegyivel nézz, azzal is ingázz… olyan pici ingákat is tudni kell, mint egy hajszáldrót átmérője. De ezt már csak tudatban lehet összehozni. Lágyan, finoman. A legkisebb akarat, erőltetés rosszabbá teszi a látást.

20. heti mottó:
Érdekes inga: előre dőlsz, kicsit a cipődre nézel a tükörben, hátra dőlsz, a fejedet nézed. Csináld egy pár percig.

21. heti mottó:
Szemüveg nélkül nagyon homályos a kép. Csukd be a szemet, és gondolj az egészre. A fejedben tiszta a kép. Na, erre a képre kéne gondolni mindig, ha nyitva van a szem, független attól, hogy mekkora a homály. Képzeld azt, amikor nézel valamit, hogy olyan éles, mintha csukott szemmel „látnád”.

22. heti mottó:
Minél előbb tudod elképzelni a teszttábla betűit tök élesen nyitott szemmel is, annál hamarább fog fejlődni a látás. Először csak felvillanás szerűen lesz éles a kép, majd azonnal eltűnik, később egyre hosszabb időkre, aztán véglegesen.

23. heti mottó:
Javult a látásod? Akkor javult a vizualizálásod, a memóriád, a hallásod, a szaglásod, az ízérzékelésed, az egész közérzeted is.

24. heti mottó:
A napszemüveg, a szemüveg rontja a látást és gyengíti a szem UV elleni természetes védekezését. A fény gyógyítja a látást. Találd meg az arany középutat, és mind a szemnek, mind a bőrnek jót teszel. Kora tavasztól legyél a friss levegőn, a napon. Ha félsz, gondolj a bányalovakra. Mind megvakultak a fény hiányától.

25. heti mottó:
A látás és annak hibái, a homályos kép az agyunkban van, szem nem annyira kell hozzá. Ennek izgalmas bizonyítéka: mikor álmodunk, gyönyörű, tiszta képeket látunk, pedig csukva a szem, alszik a tudat és sötétben vagyunk. A vaknak nincs vakos álma, a szemüvegesnek nincs szemüveges…

26. heti mottó:
A TV, a számítógép, a net nem (!) rontja a látást. „Csak” fenntartják a rossz nézési szokásokat (bámulás, fixálás, merev nézés). Ettől leszel szemüveges, ettől romlik tovább a látás és lesz erősebb a szemüveg. A látástréning viszont mindezt javítja, gyógyítja, meggyógyítja.

27. heti mottó:
A kancsaloknak gyakorolni kéne pár másodpercig a jobban kancsítást. Így az agy megérzi, hogy mi a jó és mi a rossz…

28. heti mottó:
Iskolások, meg mindenki! Tanuljátok meg minden helyzetben elképzelni, hogy a tárgyak, betűk a tábla, a feliratok, szóval minden mozogni látszik. Enyhe, képzeletbeli mozgással, úgy, mintha számolnánk. A mozgás a tárgyon belül van valahogy, ütemes, állandó és egyenletes.

29. heti mottó:
A szellemképes betűket az agyunk teremti, mert nincs nyugalmi állapotban. Rossz illúzió mindez, amiből relax-szal fokozatosan jó illúzió lesz. Mert hogy a jó látás inkább jó illúzió.

30. heti mottó:
Fáj a szemed? Fáj a fejed, a derekad? Émelyegsz, vörös a szemed szemüvegben? Lehet, hogy elfáradt a látókád. Pihentetni kéne, akár csak egy-két percet óránként. Hunyd le, és szépekre gondolj. Ha közben eltakarod, még jobb. De vedd ám le a szemüveged az iskolában és a munkahelyen is. Mindjárt jobban leszel, és jobban is látsz.

31. heti mottó:
A kiváló látásnak is vannak rigolyái. Ha ideges vagy, ha szokatlan a zajforrás, ha új kihívás áll előtted, ismeretlen, amit nézel, ha révedsz valamire, ideiglenesen elhomályosul minden. Akkor hogy ne lenne így rossz látás esetén!

32. heti mottó:
Feledkezz meg a szemedről, amikor gyakorolsz. Mint ha nem is volna.

33. heti mottó:
Az élesen látó szem mindig passzív, passzív, passzívan mozog, te nem tudsz róla.

34. heti mottó:
A tökéletes látás 7 feltétele… 1/7: A tökéletes látás csak kedvező körülmények között jöhet létre a tökéletes szemgolyóban is.

35. heti mottó:
A tökéletes látás 7 feltétele… 2/7: Központi beállítás: Csak egy nagyon kis helyet, egy betűt, vagy annak egy részét láthatjuk egyszerre tök élesen, a többi homályos, csak nem tudatosul.

36. heti mottó:
A tökéletes látás 7 feltétele… 3/7: A központi beállítással dolgozó szem a pillanat tört része alatt más és más pici helyre siklik.

37. heti mottó:
A tökéletes látás 7 feltétele… 4/7: Ingázás: a szem lassú, laza, ütemes ingaszerű mozgást is végez, a legkisebb részleten belül is.

38. heti mottó:
A tökéletes látás 7 feltétele… 5/7: Tökéletes memória: A betűk, a betűk belseje, a tárgyak emlékképe is jelen van látáskor. Állandóan és folytatólagosan.

39. heti mottó:
A tökéletes látás 7 feltétele… 6/7: A jó képzelő erő: a látott betű fehér részét sokkal fehérebbnek kell látni, mint amilyen. A betűk feketéje is memória kérdése, ami nem függhet a távolságtól, a méret megváltozásától, a megvilágítás intenzitásától vagy a betű formájától.

40. heti mottó:
A tökéletes látás 7 feltétele… 7/7: A tökéletes látás esetén a teljes relaxáció mindig kimutatható a szemben és a tudatban.

41. heti mottó:
Ha a fenti 7 törvény akár csak egyike is megvan, a többi is tökéletesen megvan, és a látás tiszta, éles.

42. heti mottó:
Na nem már, hogy olvasni, látni „akarsz”! A betűket ne olvasd, csak nézd. Az olvasással siklik a betűn a szem, szinte meg sem áll.

43. heti mottó:
Vizualizálni csukott szemmel tudunk – hittük eddig. Pedig nyitott szemmel is kell, és olyan élesen, mint a csukottal. Ahogy a Csak csajok műsorában a TV 2-n beszéltem róla! Volt is nagy felhorkanás. Bocs, Kedves Lilu, bocs, Kedves Bea Asszony! Tehát az úgy van, hogy: Nyitott szemmel csak akkor látni jól, ha a nézett tárgy fejedben lévő –csukott szemes – emlékképét is odaképzeled, mégpedig tökéletesen. A szemüvegeseknél ez a belső kép homályosabb, mint a jól látóknál. Az emberi fantázia átsegíti a gyakorlót a nehézségeken. A nézett kép egyre tisztább lesz, és egyre tovább tart az élmény. Ez maga a látástréning, a látásnevelés. Bizony! De ám! Nagyon is!

44. heti mottó:
Kedves Középkorúak, Kedves Megtévesztett Fiatalok, 80-asok, 70-esek! Nyugi! A maculadegeneráció, a hályogok, a komplikált látásproblémák, a magas dioptriák sem az öröklöttségtől, meg a kortól vannak túlnyomó részt, hanem a rossz nézési szokásainktól meg a szemüvegtől.

45. heti mottó:
Akkor jó, ha már a mini betűket is jól el tudod képzelni 30 cm-ről, vagy akár egy hegy csúcsán. Nem látni, hanem elképzelni! Odagondolni a betűt, de csak a fejedben.

46. heti mottó:
A szem nagyon is információs kapu. Mikor látsz, a tudatoddal teszed, ahova nézel, arról a tudatodnak kell látást csinálni éspedig tökéletest. Tehát a látott kép nem elöl van, nem 20 méterre vagy 100m-re, hanem a tudatban. Ha a kép ott benn éles, akkor a tudat pontosan fogja működtetni a szemgolyót, és annak mérete is újra tökéletes lesz. A dioptria csökken, vagy akár eltűnik.

47. heti mottó:
Ha képzelettel látunk, akkor az a helyzet, hogy orvos a képzeletre ír fel szemüveget. Ez képtelenség… hát persze, hogy tovább fog romlani a látás. (A szemorvos csak tüneti kezelést adhat, meggyógyítani csak magadat tudod, öngyógyító látástréninggel).

48. heti mottó:
Sötétben, éjjel, nappal gondolj arra, hogy a szemed egy lámpa, ami nagyon pici éles fénnyel pásztáz a látásteszt homályos betűin, a tárgyakon vagy bárhol…és élessé teszi a homályt.

49. heti mottó:
Kancsal vagy? Nézz egy kép egyik szélére, de gondold azt, hogy a másikat látod. Nézd a tetejét, és képzeld, hogy az alját látod stb. Klassz gyakorlat.

50. heti mottó:
Egy fennálló vizuális feszültséget nem lehet megszüntetni egy másik alkalmazásával. Tehát szemüveggel, kontaktlencsével vagy operációkkal.

51. heti mottó:
Tudjátok, hogy a vakok felének van maradék látása, tehát látásuk fejleszthető volna? Más szavakkal, sok vaknak javítani lehetne a látását tréninggel, de erről semmit sem tudnak…
52. heti mottó:
A látás kvázi egy gondolat, illúzió. Szerintem a kisbabák nyitott szemmel először csak a meseviláguk alakjait „látják”, ezek később kicserélődnek a valósággal. Mindez nem olyan ördögtől való. A látás pont ilyenek okán javítható szemüveg nélkül.

52+1. heti mottó:
Ha jó körülmények között már nagyon jó a látásod, kezdd el rosszabb körülmények között is a gyakorlást. Sötét, félárnyék, metró, aluljáró stb., de ott újra kezdő vagy…

Még egy mottó:
A színtévesztés is mentális stressz, ezért lehet javítani, meggyógyítani!

Ráadás mottó:
Addig nem lehet katedrálist tervezni, míg az épület nem mozog képzeletben. (Michelangelo) ”

forrás: Vén Péter  http://www.natursziget.com/tanacsadoink/?valaszok=venpeter

 

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch