Nagy örömömmel vettem részt nemrég az Optika kongresszuson Tihanyban. Még a Szabolcs utcában kezdtem el az optometristák oktatását, és azóta is tart a kapcsolat velük. Előadok nekik, szakdolgozatokat segítek megszületni és államvizsgáztatásukban is részt veszek.

A mostani kongresszuson ismét találkoztam személyesen Dömötör Dórával aki remek előadást tartott a funkcionális optometriáról. Ez egy külföldön nagyon elterjedt gyógyítási lehetőség, amit igen magasan képzett, az optikában és a látásban rendkívül járatos szakemberek fejlesztettek ki.

Mi is ez a funkcionális optimetria? Dóra honlapján ez olvasható:

„A viselkedést leginkább meghatározó területek: mozgás, beszéd, beszéd észlelés, személyiség-szociális tényezők, közül normális esetben egyik sem nélkülözi a vizuális információkat vagy a vizuális irányítást.”…Arnold Gesell, M.D.Ezért választottuk a funkcionális látásvizsgálatot, ezért törekszünk arra, hogy minél több irányból járjuk körbe a panaszokat.
Ha gyermeke szenved a tanulásnál, ha a számítógépes munka Önt teljesen kimeríti, az oka lehet a látása is. Még akkor is, ha nincs szüksége szemüvegre.A látás egy tanulási folyamat. Ez a tanulás lehet jó, eredményes vagy gyenge, hiányos.Ezért vizsgáljuk meg a látórendszer megannyi részterületét, hogy lássuk, hol vannak a gyenge pontok a folyamatban. Hol kell segíteni, fejleszteni, hogy pontosabban, kitartóbban, rugalmasabban dolgozzon a rendszer.Ennek az eszköze a Vision Therapy (VT).Célja, hogy a látása hatékonyabban működjön, így segítve a résztvevőt abban, hogy magabiztosabban, megbízhatóbban tudjon viszonyulni környezetéhez.
A terápia nem csak a gyermekeknek segíthet, ugyan olyan hatékony lehet a felnőttek esetében is. ”

A látással a különböző tudományágak más más módon foglalkoznak. A klasszikus orvoslás és optika ma Magyarországon leginkább a fénytörési hibákkal, dioptriákkal és a látóélességgel foglalkozik, azt szemüveggel vagy más optikai eszközzel passzív módon igyekszik jóvá tenni. Gyors és hatékony módon be tud avatkozni, az okok és az idegrendszer egészének áthangolása nem célja és nem is foglalkozik vele. ( A szemészet magyarországi történetében nem volt ez mindig így. Voltak olyan szemészek 20-30 éve, akik fejlesztéssel is foglalkoztak, mára azonban a műtétek és a gyógyszerek váltak a gyógyítás fő mozgatóivá.)

A funkcionális optometrista már rendszerben dolgozik, a látást az idegrendszer és a személy fontos reakciójaként értékeli és vizsgálja, szokásait igyekszik alaposan felmérni és számos eszközzel fejleszteni azt. Rendkívül nagy és szerteágazó tudás rejlik ebben a rendszerben is. Dóra honlapján illetve külföldi oldalakon, könyvekben lehet erről olvasni bővebben. (www.szempatia.com)

Az az irányzat, amit én igyekszem kialakítani a lélekkel igyekszik kapcsolatot kialakítani, a lelki sérüléseket igyekszik oldani, és a képzelet illetve a belső világ megváltoztatásán keresztül hat nemcsak a szemre, látásra, hanem az egész emberre, közérzetére, egészségére, életére.

 

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch