Rengeteg ilyen történetet hallok,látok:
Elkezdődik egy kis homályos látás távolra (például sok tanulás, sok irodai munka miatt) és kap valaki egy gyenge mínuszos szemüveget. Egyre többet hordja, mert ha leveszi rosszabbul lát, mint régen és abban olvas, nézi a számítógépet. Majd egy idő után megint homályosnak érzi a látását, kap tehát egy erősebb szemüveget, és ez így megy tovább, míg a végén már egészen sok dioptriás szemüvege lesz.


Pedig lehetne ez másképpen is.


Tulajdonképpen nagyon egyszerű lépésekkel meg lehetne állítani a romlást. Mik ezek?


1. A szemüveget ne viseld állandóan, főleg ne közelre! Ha már van szemüveged, akkor közelre gyengébbet hordj mint amit távolra viselsz.
Gondold végig mik azok a szituációk amikor fontos, hogy tökéletesen láss távolra és mik azok, ahol ez nem annyira fontos. Írj listát ezekről és aztán használd is így a szemüveget.2.Amikor csak lehet állj meg olvasás, monitorozás közben és nézz fel, nézz távolra vagy csukd be a szemed és pihentesd.3. Mozogj, legyél sokat a szabadban, nézz távolra, gyönyörködj a tájban, nézd a felhőket az égen, számolgasd meg a színeket, formákat.4. Ne kérj egyre erősebb szemüveget, lazulj bele a homályos látásba, ne akarj élesen látni, hagyd hogy kicsit homályos legyen a kép.Nem kell tökéletesnek lenned és nem az erőlködéstől lesz jó a látásod.


Egy kis odafigyeléssel, tudatos szemüveg viseléssel, lazítással elkerülhető az egyre erősödő dioptria.

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch