Hallottatok a Vision Therapy-ról? Ez egy nagyszerű és sokféle módszert alkalmazó terápia, ami a látást az idegrendszer felől közelíti meg és gyakorlatokkal, lencsékkel, prizmákkal gyógyít. Magyarországon is egyre többen ismerik meg Dömötör Dóra által. Amit én csinálok, az elsősorban feszültség csökkentő módszer, aminek szintén fontos szerepe van abban, hogy javuljon a látás. Sokat segíthet gyerekeinknek, ha megtaláljuk a nekik kényelmes tempót, külső és belső körülményeket a tanuláshoz. Minden gyerek más, hallgassuk meg őket és találjuk meg számukra a megoldást. Ez lehet akár a lazítás az én módszeremmel akár a Vision therapy.

Íme Dömötör Dóra esetleírása: ” Egy, szerintem, érdekes eset: 10 éves helyes, értelmes kislány tanulási panaszokkal (olvasás, írás, szövegértés), jelenlegi szü: +0.5 sph/ou, de nem használja mert nem lát jól vele. Vizsgálati eredménye ( itt sok szakmai adat következik a leírásban). Szinte nincs jól működő részterület a vizuális rendszerben :(.

2 hónapos VT után kontroll: V= 1.0/1.0, KOnvergencia= 2/4cm

Phoria= 3 él ki Fúziós vergencia= arányos jó. Akkomodáció=12 D. Randot teszt= összes ábra gyors felismerése. Tünet és panasz mentes :).

Átbeszélve az eseményeket, vissza igazolódott, hogy a suliba járás, a benti tanulás nagyon sok stresszt okozott korábban neki, még ha nem is voltak látványos tünetei amik erre utaltak volna. De amióta otthon tanult, (karantén alatt), a saját ritmusában, zavaró környezeti tényezők nélkül lényegesen kiegyensúlyozottabb, na igen. Az lett a vizuális rendszere is. Ennyire mérhető a stressz a látórendszer működésénél, adott esetben. Persze hiszem, hogy a VT is segített, de itt mindenképp többről volt szó. Érdekes, szerintem. 

Szerintem is nagyon érdekes és hasznos tudni ezekről. Remélem, egyre többen fogják a tanulási nehézségeket Vision therapy-val vagy lazító technikákkal kezelni.

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch