Rekkenő hőség van. A szemünk is nehezen viseli ezt. Mit tehetünk érte?
Folyamatosan igyunk vizet, mégpedig nem hideg vizet! A hideg víz nem hűti le a testet, sőt inkább hőt termeltet velünk.
Semmiképpen ne igyunk cukros, szénsavas üdítőket! Ez az év minden időszakár érvényes, de most különösen. A cukortól belül ugyanolyan ragacsosak leszünk, összetapadunk, akárcsak ha a kezünk lesz cukros. Ugye, milyen kellemetlen élmény? Ne tegyük hát ezt szerveinkkel!
A legjobban a nyers zöldség hűsít: fogyasszuk hát őket bármilyen formában. Vegyünk példát a mediterrán népektől, akiknek a szakácsművészete remekül alkalmazkodik az éghajlati sajátossághoz. A spanyolok gazpachoja (hideg zöldségleves) például nagyszerű ízélmény és még egészséges is. Íme a receptje:
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg érett paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 közepes uborka
- 1 kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál borecet
- 2-3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk. A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixgéppel aprítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 7-8 dl vízzel, jól összekeverjük, lefedjük és 3 órára behűtjük.
Jó étvágyat!