Rekkenő hőség van.  A szemünk is nehezen viseli ezt. Mit tehetünk érte?

Folyamatosan igyunk vizet, mégpedig nem hideg vizet! A hideg víz nem hűti le a testet, sőt inkább hőt termeltet velünk.

Semmiképpen ne igyunk cukros, szénsavas üdítőket! Ez az év minden időszakár érvényes, de most különösen. A cukortól belül ugyanolyan ragacsosak leszünk, összetapadunk, akárcsak ha a kezünk lesz cukros. Ugye, milyen kellemetlen élmény? Ne tegyük hát ezt szerveinkkel!

A legjobban a nyers zöldség hűsít: fogyasszuk hát őket bármilyen formában. Vegyünk példát a mediterrán népektől, akiknek a szakácsművészete remekül alkalmazkodik az éghajlati sajátossághoz. A spanyolok gazpachoja (hideg zöldségleves) például nagyszerű ízélmény és még egészséges is. Íme a receptje:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg érett paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 közepes uborka
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál borecet
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk. A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixgéppel aprítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 7-8 dl vízzel, jól összekeverjük, lefedjük és 3 órára behűtjük.

Jó étvágyat!

About the Author dr. Ungváry Lilla


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöltük

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}