…mondja a közmondás.
A gyógyító is tanul folyamatosan, mégpedig a betegektől.
Ezen néha elcsodálkoznak azok, akiknek ezt elmesélem, pedig ebben nincs semmi különös. A könyvek, cikkek, tudományos munkák is sokat segítenek persze abban, hogy egy gyógyító képzett legyen, de a tapasztalatot nem pótolják az írások.
Azt a különös képességet, amivel pedig a gyógyító megtalálja (jó esetben) a személyes kulcsot a beteghez, sehol nem tanítják… Erre rá kell jönni, rá kell érezni, de ez a mi feladatunk, ettől (is) szép, érdekes és kihívásokkal teli ez az út. Azt is tanuljuk egész életünkben, hogy milyenek is a valódi betegségek és milyen az ezekből történő gyógyulás. Mert a valódi betegségek nem ismerik a szindrómákat, nem ismerik a latin kifejezéseket. Viszont tele vannak érzésekkel, zavarokkal, amiket a legváltozatosabban tudnak elmesélni a betegek. És ezek mögött folyamatok vannak. Bőségek és hiányok, elakadások és torlódások. S ha sikerül helyreállítani a harmonikus áramlást, a panaszok csökkennek. Ennek is megvan persze a dinamikája, hisz egy olyan betegség, ami sok sok éve kezdődött, nem fog napok, hetek alatt teljesen elmúlni. Idő kell a gyógyuláshoz is…
Rendkívül hálás vagyok azért, hogy a betegeim elmesélik nekem a panaszaikat. A legapróbb részleteknek is jelentésük van vagy lehet. Látszólag össze nem illő dolgok között is lehet kapcsolat. Ezért ne csodálkozzon senki, ha szemészként néha furcsa dolgokat kérdezek, mert a szem nem létezik önmagában, csakis egész testünkkel, lelkünkkel együtt.
Jó beszélgetéseket kívánok akár velem, akár barátaikkal, szeretteikkel:
Dr Ungváry Lilla

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch