Az őszi időszak a kínai orvoslás szemüvegén keresztül

 

Az ősz nem csak a hideget hozta el számunkra, hanem a színpompás tájakat is. Gyönyörködtető a szemnek az erdő színeit fürkészni. A természet utoljára mutat valamit a nyár időszakának szépségeiből, azután elszürkül, átvált FÉM elembe. Ennek az időszaknak a fő jellemzője a fehér és a szürke színskála.

Az Öt elem tana szerint (ősszel) a tüdő és a vastagbél a legfogékonyabb a változásra. A tüdő, a kínai orvoslás alapján nem csak a nyugati orvoslás szerinti feladatokért felelős, hanem a szervezet védekezéséért is. Ha helyesen veszünk levegőt (lélegzünk), oxigénnel jól ellátottak lesznek a szerveink, egy védelmező (védekező) energia segíti az egészségünket így kevésbé betegszünk meg. Ha ez a védelmezés teljesen jól működik még járvány esetén sem dönt le a betegség a lábunkról. A végtagjainkat melegen tartja, bőrünk rugalmas, feszes lesz és egészséges színű. A gombák nem tudnak elszaporodni és bőrünk még kedvezőtlen körülmények között sem szárad ki. További funkciója a tüdőnek, hogy a szervezet energiáit tudja lejuttatni a szervekbe így biztosítva az összhangot.

Érzelmi szinten a szomorúság és a túlzott ragaszkodás jelenhet meg ebben az időszakban az életünkben. Az ünnepek is a visszaemlékezést segítik elő (pl. Mindenszentek, Halottak napja). A szomorúság az elmúlt idők szépségeit és az  azokról való lemondást juttatják eszünkbe, így kevésbé leszünk vidámak, depresszív lehet a hangulatunk. A túlzott ragaszkodás az elengedés hiányát jelenti. Ragaszkodhatunk tárgyakhoz (régen használt, másoknak talán ócskaságnak tűnő holmikhoz, ami nekünk valami régebbi emléket idéz vissza, esetleg a divatból is kiment, kinőtt ruhadarabjainkhoz, ami még talán jó lesz valamire), vagy személyekhez (szeretteinkhez, vagy azokhoz, akik nagyon a szívünkhöz nőttek). Nem feltétlenül kell ezekben az érzelmekben lubickolnunk, mert a múlt dolgait hordozzák. Helyette a jelen szépségével kellene törődnünk.

Ha a „múltból” szívjuk a tüdőnkbe az éltető oxigént, az keveredhet „dohos, állott” szagokkal, ami miatt nem tudjuk magunkba szívni az új energiákkal. Talán elfelejtünk igazán lélegezni is… Ez fizikailag is megnyilvánulhat. Ebben az időszakban jelennek meg a legkellemetlenebb légúti problémák ( pl. asztma). Kiújulhatnak a régi panaszok, vagy talán először jelennek meg valakinek az életében. A nyílása ennek a szervnek az orr.

 

Az orrhoz kapcsolódó problémák a tüdőn, mint szerven keresztül, segíthetők. Kialakulhatnak polipok, szaglásgyengülés, nehézlégzés, stb.

A vastagbélhez tartozó túlzott ragaszkodás, gátja lehet a megújulásunknak. Ez nem csak a használhatatlan ruhák tömkelegét vagy a régóta megkopott múltú gyűjteményünket jelenti a szekrényünkben. Lehetnek olyan sérelmeink, amiket nem tudunk elengedni. Az idők változnak! Ki az, aki nem követett el hibát az életében? Régi sérelmeink nem mások életét keserítik meg, hanem a sajátunkét. Talán nem is emlékszünk pontosan mi is történt, csak arra, hogy felettébb megsértődtünk. Kevesen gondolják azt, hogy a megbocsájtás leginkább „önös érdek”. Vannak elhunyt hozzátartozóink, vagy olyan kapcsolatunk, ami valamilyen ok miatt megszakadt. Az emlékezés nem jelent problémát, de az  ilyen érzések miatti „mocsárba süllyedés” annál inkább. El kell tudni engedni ezeket a személyeket, esetleg állatokat. Gyakran találkozhatunk vastagbélproblémákkal. Ilyenkor a szervezet nehezen szabadul meg a kellemetlen utótermékektől. A nehéz székeléstől, a polipózison át a fekélyekig sok probléma ronthatja közérzetünket. Természetesen a probléma súlyosságát figyelembe véve keressük a megfelelő megoldásokat. Magunkba nézve, önvizsgálatot tartva az érzelmi hátterek feloldása is enyhülést hozhat mind lelki, mind fizikai panaszainkra.

A FÉM elem megnyilvánulási területe a bőr. A bőrünk sokat árulkodik szervezetünk állapotáról. Itt nem feltétlenül a különböző testfelületre felkent bőrápoló szerekre gondolok. Mivel táplálhatjuk bőrünket? Először is vízzel, ugyanis a szárazság (a belső szárazságra gondolok) rengeteg betegségnek ad alapot. Fogyasszunk elegendő folyadékot és ezt bőrünk azonnal meghálálja! Nem csak vizet ihatunk, teákat, gyümölcsleveket, ásványvizeket, turmixokat, leveseket is fogyasszunk (mindegyiket a megfelelő minőségben!). A másik kellemes bőrápoló termék az olaj! Elsősorban a hidegen sajtolt olaj! Természetesen a reklámok gyakran félrevezethetnek. Azokat javaslom leginkább, melyek alapanyaga hazánkban megterem és HIDEG SAJTOLÁSSAL készültek (szőlőmag-, búzacsíra-, kukoricacsíra-, tökmag-, szezámmag-olaj, stb). Ezeket ne a bőrünkre vigyük fel, hanem fogyasszuk őket hidegen, salátaöntetek formájában, akár naponta,a mokkáskanál mennyiséggel kezdve és a fokozatosság elvét betartva, kenhetjük kenyérre, tányérra kiszedett köretbe keverve, lényeg az, hogy ne essen át hevítésen.

 

Nagyon széles a paletta, ha valaki egészségesebben szeretne élni, kis lépesekkel is nagy változásokat érhet el!

A pikáns íz is segítséget nyújthat. Itt mindenkinek a csípős paprikák garmadája jut először az eszébe. Nem feltétlenül kell a végletekbe esni. Pikáns lehet a fahéj a megfelelő ételekben és italokban (pl.: forralt bor, tejbegríz/rizs). A fűszerek között megemlíthetjük még a gyömbért, az ánizst és a borsot is. Pikáns például a fehér retek, a karalábé, a torma, a mustár, a zeller, és a hagymafélék családja. A szürkés, fehéres színek többnyire ezekre is jellemzők.

Mit lehet még a táplálkozáson kívül javasolni?

A rendszeresebb étkezés mellett, rendszeres széklet várható, így a salakanyagok gyorsabb távozása már egy méregtelenítő funkciót lát el. Ezt felgyorsítandó Miravizes vagy savanyú káposztaleves kúrát lehet beiktatni. Sokak számára az almaecetes víz esti fogyasztása hozza meg a kívánt eredményt, míg ez a módszer mások számára kevésbé használható. A has mozgatása (tornagyakorlatokkal, masszázzsal) is komoly eredményeket hozhat. Hihetetlen eredménye van a rendszeres mozgásnak is (a gyaloglás elősegíti a bél-perisztaltikát). Itt mindenkor szem előtt kell tartani a fokozatosság elvét és az életkori vagy betegség miatti sajátosságokat.

A tüdő erősítése az aerob mozgáson kívül a légző-gyakorlatok, légzéstechnikák széles tárháza áll rendelkezésre. A kezdők megelégedhetnek egy reggeli és esti séta közben végzett légzésgyakorlattal (talán emlékszünk a testnevelésórák és az esti torna ilyen gyakorlataira).

A bőrről is gondoskodhatunk frissítő zuhannyal vagy váltott-hőmérsékletű zuhanyzással. Gyakran a tusfürdő helyett egyszerű sóval is áttisztítható a bőr (szappan vagy tusfürdő helyett sóval dörzsöljük át a testfelületeinket, majd bőven öblítsük le). Használható gyógyvíz, mely kapható fürdősó formájában is, amit a saját kádunkban otthon is élvezhetünk. Ha nem rendelkezünk ezzel, finomítatlan sókristályokkal is hódolhatunk ennek az élvezetnek.

Sok egyszerű technika létezik még, amit otthon élvezhetünk, végezhetünk. Az elhatározáson kívül, egy pici kitartással végezve élvezhetjük jobban életünket, korunktól és nemünktől függetlenül.

Forrás: http://www.facebook.com/notes/kinai-orvosl%C3%A1s/f%C3%A9m-elem/186053254761010

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch