Mindennapi munkám során sok érdekes jelenséget látok, tapasztalok a betegek körében. Ezek tanítanak meg arra, hogy a látás mennyire nem csak a szemtől függ…Mi szemészek ugyanis elsősorban azt tudjuk vizsgálni, a szem szövetei mennyire épek, de az, hogy mi zajlik a másik emberben érzelmileg, milyen problémái vannak és azok hogyan befolyásolják akár az aktuális állapotát, akár a hosszútávú életét az sokszor nem derül ki egy-egy vizsgálatnál. Ehhez hosszabb távú és bizalmas orvos-beteg kapcsolatra van szükség. A látás ugyanis nemcsak a szem épségétől függ. Vannak olyan állapotok, amikor semmilyen kóros állapotot nem látunk a szemen, az illető mégsem lát élesen. Vagy végigolvassa a jeleket a vizsgálótáblán, mégis számtalan panasza van a látására…Ezekről fogok még hamarosan bővebben is írni.

Addig egy apró érdekesség a látás világából.

Mi a helyzet például a bányalovakkal? Egész nap a bányában voltak és ha felkerültek a napvilágra, akkor kiderült, hogy már nem látnak…És mi a helyzet ma, amikor sokat kell zárt, mesterséges fényű szobákban ülnünk? Romlik a szemünk, fényérzékenyek vagyunk…

Itt a tavasz, a nap gyönyörűen süt néha, használjuk ki éltető fényét, sütkéreztessük benne arcunkat, szemünket(csukott szemmel persze) többször egy nap néhány percre, pillanatra, míg állunk a megállóban vagy bárhol kint a szabadban. Ha nem süt, akkor nézzünk fel a felhőkre, az égre, nem baj, ha először könnyes lesz a szemünk,megszokjuk.

Szép Napot mindenkinek!

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch