A szemüveg felírásának művészetéről néhány szó…

Jó szemüveget írni szerintem művészet. Most itt nem szeretnék azzal foglalkozni, erre a rendeléseken mennyi idő jut és hogyan zajlik ez általában. Arról írok, amit én szeretek csinálni és amiért létrehoztam többek között ezt a honlapot illetve a rendelésemet.

A látás nagyon személyes élmény. Hogy ki mit lát és hogyan az rendkívül szubjektív dolog. Az orvostudomány megpróbálja ezt objektivizálni és összehasonlíthatóvá tenni, de ettől még a látás minden ember személyes élete, világa. Amikor szemüveget írok fel (mert azért én is írok fel, hisz ez is az orvosi segítség egyik módja) akkor rengeteg mindenre figyelek. Fontos az illető kora, foglalkozása, fő tevékenysége. Fontos a habitusa, alkata, személyisége. Mennyire bátor, mennyire merev, szorongó. Aki alkatilag lazább, az könnyebben viseli el a látásában is a rugalmasabb megoldásokat. Aki merevebb, annak határozott és nehezen változó elképzelése van arról, mi a jó látás, és ehhez ragaszkodik is egész életében. Fontos, volt-e korábban szemüveg és ha volt, akkor mikor és milyen dioptriájú. Fontos, milyen sportot űz az illető, és ebben mennyire zavarja esetleg a szemüveg. Fontos, hogy akar-e változtatni bizonyos dolgokon, vagy egyáltalán nem tudja elfogadni azt, hogy a dolgok változhatnak. Ezek a legfontosabb szempontok. De ugyanígy fontosak a körülmények: a vizsgálat során a használt fények, a vizsgáló tábla minősége nagyban befolyásolhatja az eredményt, nem beszélve a “vizsgadrukkról”, ami majdnem minden orvosi vizsgálat során megjelenik a páciensben.

Mindezekből látszik, hogy a szemüveg felírás valami olyasmi, mint ahogy egy festő megfest egy képet vagy egy szakács elkészít egy ételt és finoman adagolja hozzá az ízeket. És akkor még nem is írtam a szemüveg elkészítésének, kialakításának sokféle lehetőségéről, csak a dioptria megválasztásáról.

Éles látást kívánok :

Dr Ungváry Lilla

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch