Megjelent egy írásom a napszemüvegekről, íme:

-A jó napszemüvegek akárcsak más használati eszközök, különböző helyzetekre vannak kialakítva. Más egy jó szemüveg a vízparton, az utcán,  más síeléskor, autóvezetéskor vagy repülőgép vezetéshez. A gyártók a speciális igényekre más más színeket, bevonatokat alakítanak ki és ezt fel is tüntetik a szemüveg használati utasításában kis rajzokon. Amennyiben tehát erős fénynek és UV sugárzásnak tesszük ki a szemünket, akkor ilyen, professzionális napszemüvegeket válasszunk. Mik ezek a körülmények? Vízi sportok, síelés, járművezetés. (ez utóbbiaknál az is fontos, hogy a színeket ne változtassa meg a szemüveg színezése) Az utcai, inkább divatból hordott szemüvegeknél az lehet egy általános tanács, hogy nem kell nagyon sötétnek lenni a színezésnek, lássuk pl a tükörben a szemünket ha felvesszük a szemüveget.

-A szemüveg UV szűrő rétege szabad szemmel nem látható. Csak műszeres vizsgálattal lehet megállapítani, rendelkezik-e valójában a napszemüvegünk ilyennel. Az üvegből készült lencsék az üveg miatt UV szűrősek, de manapság már ritka az üveg szemüveg, inkább műanyag lencséket használnak a gyártók. Ezért ha valóban meg akarunk bizonyosodni szemüvegünk UV szűréséről, optikushoz kell forduljunk aki megméri azt.

-A sötétre színezett napszemüveg mögött a pupilla kissé kitágul, ami nem jó, mert a szórt sugárzásból több érheti a szemet. A mai napszemüveg kultusz inkább divat, semmint valódi védelmet szolgáló eszköz. A valódi  UV védelmet az árnyékoló sapkák, ernyők adják.

– Gyerekeknél inkább a sapkákat és az árnyékolást jó használni, ne napszemüveget adjunk rájuk. Inkább ügyeljünk, hogy a játéktér megfelelően le legyen árnyékolva főleg a déli órákban. Ha mégis napon van, viseljen világos sapkát, ami az arcát is árnyékolja.

– Sem a gyerekeknek sem a felnőtteknek nem jó, ha a napba néznek akár viselnek napszemüveget, akár nem. Ha csak átsuhan rajta a tekintet az nem okoz bajt, de hosszabb belebámulás már igen, ezért erről világosítsuk fel a gyerekeket. A lemenő vagy felkelő nap piros fényét lehet együtt nézni, az már nem ártalmas.

napszemüveg

forrás: http://www.nagyszuloklapja.hu/egeszseg/3164/napszemuveg:-jo-vagy-artalmas-a-gyereknek-a-szemesz-valaszol.html

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch