A napfényt minden látástréning könyv említi a terápiák között. Szemünk sejtjei a legjobb, legtisztább információt a napfénnyel megvilágított tárgyakról kapják. Manapság keveset vagyunk kint a levegőn, a napfényben. Íme egy hír ezzel kapcsolatban:

“Ha a gyerekek naponta 2-3 órát töltenek erős napfényben, akkor nem lesznek rövidlátóak – erre a következtetésre jutottak ausztrál tudósok. Az erős napfény segít ugyanis szabályozni a szem gyerekkori fejlődését.

A rövidlátóság rekordméreteket öltött a magasan művelt kelet-ázsiai országokban. Szingapúrban az iskola végére a tanulóknak már 90 százaléka szemüveges. Az ausztrál kutatóknak feltűnt, hogy Ausztráliában viszont ez az arány csak 20 százalék, holott az iskolázottság terén az ország nem marad el más kelet-ázsiai államok mögött. A 6-7 éves korosztályban Szingapúrban az iskolások 30 százaléka rövidlátó, ellenben Ausztráliában csak 1,3 százalék.

Az ok nem lehet etnikai, mert hasonló volt a különbség akkor is, ha szingapúri és ausztráliai kínai nemzetiségűeket hasonlítottak össze.

A két populáció között egyetlen nagy különbség van: a szabadban töltött idő mennyisége. Szingapúrban a gyerekek naponta átlagosan 30 percet töltenek a szabadban, míg Ausztráliában 2 órát.

Ezen kívül mindkét vizsgált csoport nagyjából ugyanannyi időt töltött olvasással, tévénézéssel és számítógépes játékkal, ami arra is újabb bizonyítékul szolgált, hogy a vibráló képernyő nem rontja a szemet.

“A rövidlátóság fő oka az iskola” – jelentette ki a kutatócsoport vezetője, Ian Morgan professzor. “És a rövidlátóságot egy dologgal lehet megelőzni: ha sokat tartózkodunk a szabadban” – tette hozzá a professzor.”

(FH)

forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/3087/napfeny-es-rovidlatas

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch