A nyár tűzjegyű évszak, aminek az értelmezését azt hiszem nem kell különösebben magyarázni. Erősíti az ún. yang energiát.Yang hiányos betegségeknél ez pozitív hatást eredményezhet, míg eleve yang töblettel rendelkezőknél káros. Ilyen például a szívbetegek azon csoportja, akiknél a Szív yang energiája amúgy is hajlamos a túlműködésre. Ők rosszul viselik a nagy meleget. A folyadékok (elsősorban a víz) fogyasztása fontos, hiszen ezzel a szervezet vízháztartását segítjük, ami hűti a túlzott tüzet, ám mértéktelen fogyasztása káros lehet. Találjuk meg az egyensúlyt ebben is.

A Szívnek nyáron van a fő aktivitási időszaka. Ez tehát a szellemünk harmonizálásának legfőbb évszaka, őrizzük meg jó kedélyünket, vidámságunkat, ügyeljünk gondolataink tisztaságára. Kevesebb éjszakai alvásra van ebben az időszakban szükségünk, ajánlott viszont egy kellemes délutáni szundikálás.

Együnk könnyű, fűszerszegény ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket. Nagy melegben ezek nyers fogyasztásával hűteni tudjuk a szervezetet. Ugyanakkor tartózkodjunk a nagyon hideg ételektől!

A mozgás ebben az évszakban is fontos, csak nem a rekkenő déli hőségben. A rendszeres tornát, mozgást reggel és este érdemes végezni, amikor a hőmérséklet kellemesen alacsonyabb.

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch