A tavasz a növekedés, csírázás évszaka nemcsak a növények, de az emberi életben is. Ez a legkedvezőbb időszak a tervek készítésére, döntések meghozására, új célok, ambíciók kitűzésére.

Ha ebben a folyamatban mindig elakadunk, ha nincsenek terveink vagy vannak, de nem merünk dönteni, elindulni, akkor az a Máj és az Epehólyag alulműködéséra utal. Ne keressünk ezek mögött műszerekkel, laborvizsgálatokkal kimutatható eltéréseket, mert ilyenek sokszor még nincsenek. Az eltérés először finom működészavarokat okoz és csak sokára jelenik meg betegségekben.

Tavasszal a Szél a jellemző éghajlati elem, ami hat ránk és ami betegségeket okozhat. Gyakori panasz, hogy „huzatot kapott a szem”. Ilyenkor bepirosodik, szúr, ég, váladékos lesz és ez néhány nap alatt elmúlik. Ez a Külső Szél okozta elváltozás, van azonban olyan formája is, amelyet Belső Szélnek nevezünk és akkor a kórkép makacsabb, hosszú ideig állhat fenn. A kezelése az ilyen elváltozásoknak az antibiotikus szemcsepp, aki viszont természetesen szeretne gyógyulni, annak az akupunktúrával, étrenddel, mozgással lehet helyreállítani az egészségét.

Van azonban még néhány jó tanács, amiket érdemes ilyenkor megszívlelni.

Már nem szükséges annyit enni mint télen.

-Az étrenden is érdemes változtatni és előtérbe helyezni a friss, leveles zöldségek fogyasztását, különösen a hazai termesztésűeket.

-Ne együnk savanyú ételeket, ez ilyenkor terheli a Májat..

-Együnk enyhén csípős, enyhén édes, enyhén meleg ételeket.

-Kerüljük a túl zsíros ételeket, húsokat.

-Kezdjünk minél többet a szabadban mozogni! Viseljünk könnyebb, de az időjárásnak megfelelő öltözéket, öltözködjünk rétegesen és vigyázzunk, ne fázzunk meg.

-Különösen hasznos ebben az időszakban a szemet is gyakoroltatni, használjuk ki a természet adta lehetőségeket, a kirándulásokat, gyönyörködjünk a sokféle zöldben, a nyíló virágokban, a sok hónap bezártság után élvezzük a távlatokat!

-Gondolatainkat is alakítsuk ehhez a megújuláshoz: gondoljunk kellemes, szép dolgokra, őrizzük meg a nyugalmunkat, készítsünk terveket, lássuk meg az új lehetőségeket magunk körül.

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch