A zöld levelek, növények fogyasztása rendkívül jó hatással van a szemekre is.
Erről ír kedves barátnőm, Strohmayer Erika az alábbi cikkben.

Folyékony napfény – avagy vér, de zöld!

Hallottatok már a zöld vérről…? Nem, ez nem egy környezettudatos vámpíros kamaszfilm kelléke, hanem egyszerűen csak a klorofill beceneve. Sok más országban már hosszú évek óta léteznek nemcsak zöld bárok vagy zöld fesztiválok, de a profitorientált cégek is ezzel kapcsolatos kutatásokat rendelnek meg, márpedig akkor lehet benne valami „hasznos”…
Ám ez tényleg az, valóban működik! Victoria Boutenko kísérletéig is sok táplálkozási iskola javasolta a zöld levelek fogyasztását drámai egészségjavító hatása miatt, de nagyon motiváltnak és tudatosnak kellett ahhoz lenni, hogy valaki például búzafűlevet préseljen, mert a vele járó macera és hát az íze is sokakat visszatartott. A Boutenko-féle zöld turmix ötlet azonban áttörést hozott, mert nemcsak elképesztően áldásos, sok esetben gyógyhatású, hanem ínycsiklandozóan finom! Ínyenceknek és gasztro téren nem fogékonyaknak egyaránt beválik, elkészíteni pedig pár perc műve, és az ízek variálásának sincs határa.
A zöld vér kifejezés egyébként nem marketing fogás, ugyanis a zöld levelekben található klorofill összetétele döbbenetes mértékben megegyezik az emberi vérével. Tehát aki hozzám hasonlóan rákap a zöld turmix ízére, tulajdonképpen egy jó kis vérátömlesztéssel kényezteti magát… A klorofill gyógyító, gyulladásgátló, fiatalító, kiváló sejtépítő és sejtregeneráló hatása is ismert, ezért fiatalítja a testet, a bőrt simává varázsolja, erősíti az immunrendszert. Ha mindez nem lenne elég, a zöldekben elképesztően magas a fehérje tartalom, nagyon táplálóak és könnyű őket emészteni. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévő sejtek nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekből és könnyedén felszívódhatnak szervezetünkben. A 60:40%-os gyümölcs-zöld levél arány miatt a gyümölcs édes íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek a turmixnak.
Bevallom, kicsit könyvajánlónak is szánom ezt az írást, mert nagyon fontosnak tartom azt a két este alatt kiolvasható és tényleg olvasmányos könyvecskét, amelynek a fele csak a zöld turmixról szól, és egyszerűen lehetetlenség összefoglalni egy újságcikkben. Olyan információkat tartalmaz, amelyeket minden családban tudnunk kellene attól függetlenül, hogy átállunk-e a szerző által javasolt táplálkozási módra, hiszen ha már csak néhány alapvetését beépítjük, már óriásit tettünk azért, hogy energikusak és hatékonyak legyünk akár a munkahelyünkön, akár a magánéletünkben. Ezért álljon itt néhány idézet:
Amikor zöld leveleket eszel, az olyan, mintha a nap sugarai és a klorofill által frissen létrehozott, új aminosavakat „vásárolnál”, amiket a szervezeted arra fog használni, hogy – saját, egyedi DNS-ednek megfelelően – regenerálja önmagát.”
„A cékla levele például 7-szer több kalciumot és 192-szer több A-vitamint tartalmaz, mint a gyökere! A fehérrépa levelében 2500-szor több K-vitamin található, mint a gyökerében!”
„A klorofill ugyanolyan fontos, mint a napfény. Nem létezne élet napfény nélkül, és nem létezne élet klorofill nélkül. A klorofill lényegében folyékony napenergia. A sok klorofill fogyasztása olyan, mintha szerveinket napfényben fürdetnénk meg. A klorofillmolekula nagyon hasonló az emberi vérben levő hemoglobin hem-molekulájához.”

„A klorofill úgy vigyáz a testünkre, ahogy egy gondoskodó és szerető anya teszi. Valamennyi szervünket pucolja és gyógyítja, sőt el is tudja pusztítani a legtöbb kórokozó baktériumot és gombát, valamint a daganatsejteket, és még számos egyéb pozitív hatása is van.”

Amikor idén húsvét pénteken befejeztem a könyvet, másnap délelőtt turmixgép után rohangáltam, húsvét vasárnap pedig felolvastam a családnak. Miután becsuktam a könyvet, édesanyám térült-fordult, és már hozott is a kertből kínai spenótot, majd hirtelen talált egy olyan receptet, amihez minden hozzávaló épp volt nála (spenót, banán, alma, citrom, tiszta víz, csipet fahéj), és vette elő a rúdmixert. Higgyétek el, én ámultam a legjobban… Tetőpontjára ez akkor hágott, amikor egyszerre belekóstolunk a vitalitást árasztó, friss, sűrű krémes turmixba, és egyszerre kiáltottunk fel: „De hát ez finom!”
Mi azóta is isszuk, megunhatatlan, és nálam minden olyan hatása beigazolódott, ami miatt egyáltalán ki akartam próbálni. Biztos vagyok benne, hogy nemsokára nálunk is zöld bárok nyílnak, hogy nem extra, hanem mindennapos táplálékunkká válik, sőt, talán a munkahelyi és iskolai büfék is rákapnak, mert ennél jobbat ők sem tehetnek a vendégeikkel!

Victoria Boutenko: A nyers étel csodája, Bioenergetic Kiadó, 2012.”

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch