A tompalátás a szemészet szerint csak egy bizonyos korig javítható elváltozás.A tompalátás azt jelenti, hogy a szem nem képes jól látni, bár anatómiailag képes lenne rá.

Ezzel szemben a világon sok felé már tudják, mert számos példa van rá, hogy nem csak gyerekkorban javítható, hanem az egész életünk során bármikor és a probléma a centralis lását elnyomásával van . Ezért önmagában az, hogy egy gyereknek letakarják az ép szemét nem elég! Ráadásul ez olyan feszültséget tud okozni, ami néha  a jó szemet is lerontja.

A feladat ilyenkor a gyenge szem CENTRALIS látásának javítása és ezt speciális feladatokkal, eszközökkel lehet elérni. Egy kedve holland kolléga például ezzel a mahjong játékkal javított sokat a gyenge szemén:

http://www.freegames.ws/games/boardgames/mahjong/freemahjong.htm

A funkcionális látásjavítás, amit végzek a rendelésemen abból áll, hogy dioptriák és takarás helyett a szem/látás használatát tanítom meg. Vagyis személyre szabott feladatokkal segítem a látás javulását. Mert alapvetően az agyunk, értelmünk az a mi a látást képpé alakítja ezért onnan tudjuk elkezdeni javítani is.

A látás egy fantasztikus kaland és sokkal több lehetőségünk van a javítására, mint azt ma az orvoslás hirdeti. És ezt egy orvos mondja….

 

About the Author dr. Ungváry Lilla


Get In Touch